BondOllesgården

2015-09-05 at 05:53 Lämna en kommentar

Vem har hört talas om BondOlles?

Ja, inte jag i alla fall innan Bond Kalle satte mig på spåret. Han hade som barn hört sina föräldrar berätta om gården, då han under köksbordet satt på golvet och lyssnade om vad som försiggåtts i byn.

I kyrkböckerna fanns det två Bond Ollar under 1800-talet, Bond Olof Ersson (1798-1874) och Bond Olof Olsson som föddes 1842 och som var byuppsyningsman år 1896. Båda är avkommor från Bergströmsgården.

Det är tydligen Bond Olof Olsson det är fråga om som byggde upp en egen gård. Han gifte sig med Anna Larsdotter i Pellasgården men de fick aldrig några barn. 1950-talets byundersökning i Almo gav mig ytterligare ledtrådar.

Bondins stora uthuslänga

Bondins stora uthuslänga mot öppna ytan

Där berättar Ollas Anders född 1888 att ”ä va ena stuggu dar ä yppi nu, lite yppi milla. Ä va nog ena stuggu dar däm bodde förut, i vinkel mot lisstuggu. Kangske int mer än ett römm tä na”. Ytterligare berättar Smångs Herman född 1886 att ”ä a väri en gammål  gål milla Bondins å Bergfeldts, BondOlles. Däm pratä om an. Ä ant väri yppi dan jämt”.

Alltså BondOlles låg i det öppna området mellan Bondins stora uthuslänga och Bergfeldts nuvarande gård. Där finns nu Skalkens gamla garage och infarten till BondKalles. Då jag var barn kommer jag ihåg att det stod två härbren på området, varav det ena tillhörde oss på PerNilsgården och det andra Pilbondas.

Bond Olle byggde tydligen upp ett litet hus på sin gård med bara ett rum. Eftersom de aldrig fick några barn räckte det tydligen till för paret som bodde där.

De bodde nog kvar där tills gården revs någon gång under 1920-talet, och jag misstänker att de i slutet av deras levnad var det par som flyttade in i en liten och enkel stuga med jordgolv intill baksidan av Bergfeldtsgårdens uthuslänga.

Anna var på äldre dar tydligen en pigg gammal gumma, liten och smal till växten, där hon satt vid den enkla stugan och rökte sin pipa. Hon var barnkär, och bybarnen tydde sig gärna till henne.

Då Bergfeldtsgården byggdes upp använde man timmer från BondOlles. Detta kan man se genom att det finns en stock i ett av deras uthus, där BondOlle har ristat in sitt namn, och det är ganska säkert att den stocken en gång fanns intimrad i BondOllesgården.

BondOlles blev den gård i Almo som fick den kortaste livslängden, och där inga egna barn fick tillfälle att springa omkring.

 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Bergströmsgårdens utveckling BondKalles – Senaste Bondgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


september 2015
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: