Bergfeldtsgården

2015-09-07 at 06:18 Lämna en kommentar

Gården fick en kort inledning som en Bondgård genom en Bond Anders Andersson, som i slutet av 1880-talet byggde upp en gård på platsen.

Det är den femte gården som byggdes inom Ka-fastigheten (Bondins) enligt det littera som gavs på 1820-talet, och är därmed mer eller mindre grannar med varandra.

IMG_1328 Rbv10 Bergfelt gårdenEmellertid Anders hann knappt flytta in på gården, innan den köptes upp av en inflyttande stor familj från Nybingsbo i Västra Siljansnäs. Familjen hade tidigare flyttat in från Lövsjöheden i Säfsnäs, och de gjorde om gården efter eget behov.

Både mannen Jan-Erik Karlsson (1831-1910) och hustrun Klara Larsdotter var ättlingar till svedjefinnar som kom till Sverige under 1600-talet.

Paret hade nio friska barn med sig till Nybingsbo efter det att äldsta dottern Maria gift sig till Bengtsarbacken i Västra Siljansnäs. Innan familjen lämnade Nybingsbo hade ytterligare tre barn lämnat hemmet, och familjen hade sex barn med sig då de kom till Almo.

De två äldsta sönerna Carl och Erik emigrerade till Amerika, och alla tre döttrarna flyttade från bygden och bosatte sig i Falun (Maria), Köping (Evelina) och Västerås (Amanda).

Dottern Amanda ”Mandis” (1871-1947), som jag tidigare har bloggat om, utbildade sig till fotograf och blev den andra stora fotografen i byn efter Samuel Viklund. Hon flyttade emellertid från Almo innan hon blev aktiv fotograf, då hon hade egna studios i Hallstahammar och Västerås, och vi har tyvärr bara några få porträttbilder från Almo efterlämnade från henne.

De fem yngre sönerna bildade familjer i Siljansnäsbyarna Almo (Oskar), Drotmyran (Emil), Näsbyggebyn (Viktor), Backbyn (Nils efter giftermål med bylärarinnan Anna i Almo) och Tasbäck (affärsinnehavaren Petter). Flera av dom fick stora familjer vilket gav ett stort genetiskt tillskott och inflytande i bygden.

Sonen Oskar Bergfeldt gifte sig med Anna i granngården Hans, stannade kvar och tog över gården i Almo. De fick sex barn där tre stannade kvar i Almo och de övriga tre i Siljansnäs. Den sista meningen är inte helt klar, och jag lär nog få ändra texten framöver efter att ha kollat innehållet.

Dottern Märta tog över gården men blev barnlös, och det blev istället Elsas son Ulf Söderman från granngården Pilbondas som numera har den fina gården som fritidsbostad.

Den stora inflyttade familjen fick en relativt kort tillvaro i Almo och inga ättlingar återstår numera i byn.

Desto större blev det genetiska tillskottet i centrala Siljansnäs.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

BondKalles – Senaste Bondgården BondJerkesgården i norra Almo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


september 2015
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: