BondJerkesgården i norra Almo

2015-09-08 at 02:44 Lämna en kommentar

Efter att jag under senare tid skrivit ett antal bloggar om de sex Bondgårdar, som är nästan grannar med varann i den sydvästliga delen av Almo, återstår nu en Bondgård som hamnade i den  norra delen av Almo by. Det är BondJerkesgården.

IMG_1448 A51 BondJerkes HusetGården uppfördes 1841 av Bond Mats Ersson (1801-1851) med hustru Anna från nya BackHansgården i Östra Almo på gammal jordbruksmark från Bergströmsgården, som var Mats fädernegård. Det blev den första gården i norra delen av Almo som byggdes på den västra sidan av huvudvägen genom byn.

IMG_1451 A51 Hus med ladugårdslänganGården blev den sista gården i Almo som åsattes ett nytt nummer i den gamla nummerserie som skapades i revbokens uträkningslista 1746. Gårdens nummer blev  51, vilket visar på att Almo var en av de större byarna i Siljansnäs.

Det nya numret 15 skapades vid storskiftet 1826 och användes i den nya kyrkboksserien för Siljansnäs församling och i den gamla fastighetsnumreringen. Det är samma nummer som åsatts Bergströmsgården i kyrkböckerna och visar släktsambandet.

De fick åtta barn, och tre av dessa gifte in sig i Ollas- och Pellasgårdarna i byn. Den äldste sonen Erik tog över gården efter giftermål med Anna i HansOllasgården. De fick nio barn men ingen av dessa tog över gården.

Gården blev tom och hyrdes tillfälligt ut till en Ilarfamilj från Dala-Järna under sex år. Bond Eric Ersson flyttade sedan upp från Tyskgården med sin familj och gården har sedan gått i arv fram till nuvarande ägare Ingemar Bond, som använder gården för fritidsboende.

Två år efter att Eric hade gift sig med Brita från Wintergrens i Grytnäs råkade han ut för en allvarlig olycka vid tröskning. Dalpilen skrev att ”han skulle svinga sig upp i ladan, därvid stödjande sig på vänstra handen mot verkets matarbord, som ej var bättre fast än det vickade till, hvarvid han fick handen mot den s.k. slagtunnan på det igång varande verket. Handen blev gräsligt söndertrasad”.

Gården fick sedan i folkmun heta BondJerkes, och Eric fick lära sig att leva med sitt lyte under resten av livet, men kunde erkänt dock sköta sin gård på ett mycket tillfredsställande sätt.

Det blev den sista nybyggda jordbrukargården av släktet Bond i byn.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Bergfeldtsgården Geetha till vintervistet i Indien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


september 2015
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: