Smångsgårdarna i Almo

2015-09-10 at 11:05 Lämna en kommentar

Östra delen av Västra Almo

Östra delen av Västra Almo

I min Almobeskrivning på min blogg har jag nu kommit fram till den östra delen av Västra Almo. Kartan här till vänster är den del av storskifteskartan från 1826 som berörs.

Ett givet centrum i den delen är vad jag kallar Smångskorsningen, som på kartan omges av gårdarna med littera C, N och Na. Det är en fyrvägskorsning, som den stora bygatan Alviksvägen skär rakt igenom. Jag har ibland under byexkursioner något skämtsamt kallat korsningen för ”Almo business center” eftersom det tidigare var ett affärscentrum med affärer, mejeri, kiosk och radiohandlare. Dessutom påminner byggnadens utseende på SmångsLasses om ett stationshus med en fungerande klocka på rätt ställe. Någon järnväg fick vi emellertid aldrig till byn.

Norrut går Nygårdsgattu, som egentligen borde heta Risgattu, men det får jag återkomma till då jag senare behandlar Almos Risgårdar.

Söderut går Mor Brittas gattu, vilket tyvärr är ett något intetsägande namn, och gatunamnet borde egentligen vara Smångsgattu, eftersom det är längs södra delen av den gatan släkten Smångs gjorde sina första bosättningar under de tre 1500 till 1700-talsseklerna.

Smångskorsningen

Smångskorsningen

På fotografiet syns hur Mor Brittas gattu viker av från Alviksvägen. Till höger syns HansOllasgårdens (kursivt C) ladugårdshörn, som sticker ut i hörnet av korsningen Alviksvägen och Nygårdsgattu.

Huset längst till vänster är SmångsLasses (Na), som var den första Smångsgården. Gården byggdes troligen upp redan under 1590-talet av den yngste sonen i PerNilsgården (J), som ju var den tredje gården som byggdes upp i Västra Almo.

Andra huset till vänster är bostadshuset på Lindströmsgården (Qa), som byggdes upp under 1720-talet av en son från SmångsLasses.

Det tredje huset som skymtar på vänster sida av Mor Brittas gattu är Hermans (kursivt D), som finns på båda sidor av vägen på storskifteskartan. Gården byggdes troligen under 1660-talet av en ättling från SmångsLasses, men historiken är här fortfarande inte färdigutredd.

Mellan Lindströms och Hermans fanns tidigare JönsPellasgården (Pa), som numera är riven och försvunnen. Den var ingen Smångsgård men fanns mitt ibland dom.

Det är alltså en spännande månghundraårig utveckling vi får följa genom Smångsgårdarna i Almo.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Geetha till vintervistet i Indien Med manskören i Tandådalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


september 2015
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: