Lindströmsgården

2015-09-15 at 09:57 Lämna en kommentar

Då jag bloggade om SmångsLassesgården uppkomst nämnde jag om Smångs/Liss Per Persson som en yngre son till Storpers Per Matsson i den ursprungliga Smångsgården.

Liss Per fick två vuxna söner av vilka den äldre sonen Erik tog fortsatt hand om Smångsgården. Den yngre sonen Mats byggde bredvid Smångsgården upp en ny gård, som fick littera Qa vid storskiftet.

Smångs Mats Persson (1689-1749) tog sig hustru Brita från BackOskarsgården i Östra Almo. Sonen Per uppförde en Skommargård i norra Almo och hans dotter Karin tog över Lindströmsgården.

Hennes son Per gifte sig men dog vid 29 års ålder efter att de fått första barnet, en flicka som blev bara 23 år gammal och uppgavs vara krympling och sjuklig. Karin gifte emellertid om sig med en Tasbäckskarl och de fick sonen Per Ersson.

IMG_1447 A14 Lindströms

Per (född 1842) ändrade gårdsnamnet till Morbritas eller Mor. Vad detta namn syftar på har jag inte lyckats utröna, men det har i alla fall givit namnet Mor Brittas gattu på den väg som passerar Smångsgårdarna och borde ha hetat Smångsgattu. Mornamnet togs upp av Per och hans barn med sin första hustru, men med sin andra hustru införde de Lindström som efternamn. Mornamnet var alltså använt under en mycket kort episod i gårdens liv.

Anmärkningsvärt är kanske att alla barnen Mor och Lindström blev noterade som baptister i relaterad husförhörslängd och ävenså Per själv. Trots denna bakgrund gick det lite snett för två av bröderna Lindström, som utvecklades till byns värsta slagskämpar. De hade kort stubin och ställde till mycket bråk vid bydansbanan uppe i Galberg speciellt då med Gubbgårdspojkarna i Näsbyggebyn, som var brödernas speciella hatobjekt.

Familjen Frisell i min gård, PerNilsgården, kände sig hotade och föranlåtna att flytta från byn efter ett uppträde som tidningen Dalpilen 1908-07-24 refererade om från ett extra ting i Leksand: ”…rannsakades häktade bröderna Daniel och Johan Lindström från Almo i Siljansnäs, hvilka voro tilltalade för att förliden sommarnatt dels med vedträn, dels med knif illa misshandlat Anders Frisell från Almo, hvilken velat afstyra oljud, som de tilltalade höllo nämda natt. Enligt läkarbetyg hade den misshandlade tre svåra knifhugg och två krossår. Knifhuggen hade tilldelats Frisell af Johan, sedan han af Daniel bedöfvats med ett slag i hufvudet af ett vedträd.”

Annars minns vi i Almo bäst de båda brödernas timide brorson Sven, som hade en radioaffär i byn. Jag minns hur fantastiskt det var att försöka få fram de första flimrande snöiga försök till TV-bilder i början 1950-talet i hans hem på Lindströmsgården.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Gården SmångsLasses fortsatta utveckling Ollasgårdarnas ursprung

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


september 2015
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: