Hermansgården

2015-09-16 at 09:17 Lämna en kommentar

Hermansgården är den tredje Smångsgården i rad längs den sydliga delen av den korta vägen Mor Brittas gattu. Den fick littera kursivt D vid storskiftet på 1820-talet (med gårdsplansnummer 491 för lättare identifiering) . Det är den sista bokstaven för gårdslittera i Almo, och anger att gården vid den tiden tillhörde Limå bruk.

IMG_1388 A16 Moen Hermans HusframsidaGården är från början egentligen inte alls en Smångsgård , och den fick en komplicerad historia under 1800-talet, då gården bytte händer från det ursprungliga gårdsinnehavarsläktet till att bli en av Limå bruks kolargårdar i Siljansnäs och sedan till att bli en Smångsgård innan Hammarbäck tog över. Så det är egentligen kanske fel att kalla den för en Smångsgård, men det är så det är sedan Smångs Herman satte sin Smångsstämpel på gården.

Gårdens historia börjar tidigt, och vi får gå tillbaka till byns första invånare på 1500-talet, som jag förklarade i gårdagens blogg om Ollasgårdarna. Hermansgården skapades av Per Olsson i den tredje generationen Ollasgårdar.

Det tidigaste gårdsnamnet var Olof Jons efter de två första innehavarna av Ollasgården. Under 16- och 1700-talen blev Lissel det rådande gårdsnamnet tills vid tiden strax innan Limå bruk tog över gården i början av 1800-talet, då namnet ändrades till Moen. Hur gårdsövertagandet gick till berättade jag om i en blogg om brukskolgårdarna för tre år sedan, där jag kallar gården Moen. Den bloggen visar ett skolexempel på hur hänsynslöst bruken ofta behandlade de bybönder de hade att göra med. Moen/Hermansgården är tyvärr ett tragiskt och statuerande exempel på detta.

Efter tiden för bruksperioden flyttade en familj från SmångsLassesgården in. Familjen bodde innan inflyttningen både på Sandbergsgården och i Gustafs, och avslutades med att ogifte Herman gick ensam ur tiden utan arvingar och Olle Hammarbäck köpte gården.

Numera är det Olles son Mats Hammarbäck som har hand om denna gamla gård.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Ollasgårdarnas ursprung JonsPellesgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


september 2015
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: