HansOllasgården

2015-09-21 at 07:45 Lämna en kommentar

Fortfarande behandlar jag den vidare utvecklingen av Almos gårdar genom inverkan av brödratrion Lars, Per och Hans i andra generationen av Ollasgården.

IMG_1371 A49 HansOllasPer har jag klarat av, och idag fortsätter jag med dottern Anna i Hansgårdens andra generation. Hon gifte sig med Monkättlingen Per Persson (c:a 1605-1675) i Näsbyggebyn, och de byggde omkring år 1630 upp HansOllasgården, littera kursivt C, direkt öster om Ollasgården. Deras troligen ende son tog över och en dotter Anna tog över i nästa generation. Anna gifte sig med Olof från Backbyn. Hans bror Lars tjänade i rote Landtysk, bodde en tid på gården och passade då på att gifta in sig i Hermansgården.

Anna fick sonen Erik, som gifte sig med Kerstin från Östra Almo. Sonen Olof tog över gården och han gifte sig tre gånger efterhand som hustrurna avled, men det var hans andra hustru Anna från Storpersgården som födde sonen Olof i nästa generation. Det var nog Hans Olof Ersson (1725-1806) som fick ge namn åt gården, men gårdsnamnet bet sig fast även genom sonen Hans Olof Olsson.

Olof Olsson hade en bror Anders som tog sig hustru i Östra Almo och byggde en ny gård mot slutet av 1820-talet på Gropåkern strax norr om den centrala delen av Västra Almo. Namnet på gården blev förstås Grophansgården, och Grophansgårdarna kom att bilda ett gemensamt geografiskt släktområde i byn, som inkluderar Viklundsgården.

Olof Olssons dotter Anna (1804-1865) tog över HansOllasgården. Hon gifte sig med Erik från Mon, och det var deras son Olof som byggde upp den olyckssaliga Svödgården, som jag får anledning att skriva om i morgon. Det var Annas bror Erik som tog över Grophansgården och hans dotter Anna gifte sig till Alvik. Hon blev min morfars mor, och jag har därigenom ganska närliggande rötter i HansOllasgården från min mors sida.

Annas syster Karin fick ett kort äktenskap med Anders från granngården Ris, den äldsta av Risgårdarna. Anders var soldat i rote Landtysk, gifte om sig till StorPersgården efter Karins död, men sedan bar det neråt för hans liv i brottets bana. Mera om detta dock i samband med min kommande beskrivning om StorPersgården.

Idag är det gårdsättlingen Ivan Brasar som har hand om HansOllasgården. Namnet Brasar kommer från hans far Erik, som föddes i Brasargården.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Hansgården Svödgården i Almo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


september 2015
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: