Svödgården i Almo

2015-09-22 at 08:14 Lämna en kommentar

Från HansOllasgården avknoppades ytterligare en gård i den södra delen av Västra Almo. Det är Svödgården.

Visserligen byggde HansOllas Anders Olsson, född 1774, upp det första huset i GropHansområdet, men då har vi lämnat den södra delen av Västra Almo, och beskrivningen av det området lämnar jag till ett senare tillfälle.

HansOllas Olof Ersson föddes år 1835 och gifte sig med Karin från Näsbyggebyn. De byggde gemensamt upp den numera okända Svödgården omkring år 1870 i den sydvästliga utkanten av byn på gammal åkermark, som sedan gammalt tillhört HansOllasgården.  Gården blev Västra Almos genom tiderna sydligaste gård, och blev granne med de tjärugnar som byggdes upp i Almo under andra världskriget.

De fick fyra vuxna barn. Två döttrar gifte in sig till två av GropHansgårdarna och blev kvar i byn. Äldsta dottern Karin tog hand om Svödgården med sin make Per. Han föddes 1866 i den Backgård i Västra Almo, som senare blev BackJohans och granne med hennes fars föräldrahem HansOllasgården. Per hade tidigare varit gift med Anna från Pilgården.Dehade då bosatt sig på Pilbondasgården, som ju var byns första Bondgård. Därav fick den gården sitt ”Pil”-namn och Per sitt Bondnamn, som han sedan tog med sig till Svödgården. Som av en händelse blev senare Svödgårdens gårdsområde närmaste granne med Back Johans nya gårdsområde.

Svödgården brann ner till grunden, då en häftig brand i de intilliggande farligt eldfängda tjärugnarna spred sig till gården i januari 1945, och byggdes inte upp. Helmer Nygårds berättar om hans erfarenhet av den branden:

Got Gunnar och jag såg det röda eldskenet mot himlen från branden, då vi vandrade hem under en vinternatt från Brahammar. Vi hade varit till Gränsberg för att hämta tjärstubb till fabriken med en gammal amerikansktillverkad gengasförsedd lastbil . På hemväg var det jag som körde och bromsen slutade fungera i en utförsbacke vid Brahammar, och jag blev tvungen att styra ner lastbilen i vägslänten. Sedan var det bara att knalla tillbaka hem till Almobyn.

Gården blev i folkmun sedan kallad Svödgården och Bond Per blev allmänt känd som ”Svöd Per”. Jag hittar ingen annan förklaring till namnet än att ordet svöd uppkommit från ordet svedd av grundformen sveda. Ordet förekommer i ex.vis i en strof i grekisk mytologi då ”Ikaros flög för nära solen och svedde sina vingar”. Per blev kanske svedd av branden, men gården blev dock helt nerbränd.

IMG_1437 SvödPersKarin Hammarbäck, född 1913 i GotKallegården, byggde senare ett hus på den plats där Svödgården stått.

Anders Hans från närliggande Hansgården köpte huset, renoverade det i mitten av 1990-talet, flyttade in med sin familj och där de fortfarande bor kvar.

Av Svödgården återstår dock ingenting, men vi kan se det enda kvarvarande fotografiet av boningshuset i boken ”Svenska gods och gårdar” på sidan 927.

Där kallas Per för Bond Per, trots att varken han själv eller hans hustru kommer från Bondsläktet i byn. Det tog lite tid för mig att reda ut det där med att Back Per var identisk med Bond Per, som var identisk med Svöd Per! Alla tre var ju födda samma datum!

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

HansOllasgården Min flajt bokad 2015-10-06

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


september 2015
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: