Ris Sandbergsgårdens uppkomst

2015-09-25 at 09:30 Lämna en kommentar

Omedelbart norr om Ollasgården med litterabeteckning R vid storskiftet ligger den gamla fina Sandbergsgården, littera D gårdsplan nummer 115, som är den äldsta av de fyra Risgårdarna i Almo.

Norra delen av centrala Västra Almo

Norra delen av centrala Västra Almo

I Ollasgårdens sjätte generation gifte dottern Anna Persdotter (1627-1692) sig med Ris Mats Olsson, som troligen kom från Backbyn. Han hade i alla fall ärvt ägor därifrån, och han hade även några bandland jord i Olsnäs med sig i bagaget, då de tillsammans flyttade in i den gård som tre hundra år senare skulle bli Sandbergsgården.

Troligen var det inte detta par som byggde upp gården utan de övertog den från en Svarv Erik Persson, som troligen då var byns svarvare. Han betalade både tiondeskatt och lön till löjtnanten. Sedan står det i handlingarna att hans innehav övertogs av Ris Mats Olsson. Annars vet jag inget mer om denne Svarv Per.

Det tyder i alla fall på att gården är uppförd inte senare än i början av 1600-talet, troligen under 1620-talet.

Risgårdarnas boningshus, Sandbergs närmast och Kungs

Risgårdarnas boningshus, Sandbergs närmast och Kungs till vänster

Mats behöll familjekontakterna i Backbyn, och hans äldste son Per gifte sig med Backbyflickan Karin, som dock dog efter två års äktenskap. Det blev istället Ullviflickan Margeta som gav honom en dotter, och säkerställde gårdens fortsättning. Hennes bror dog vid 31 års ålder efter att ha varit sjuklig lång tid.

Margetas sonson Erik var produktiv och han fick 10 barn med två hustrur. Dessa var hälsokraftiga med god överlevnad, gifte sig, och spred sig vitt omkring i Siljansnäs- och Leksandsbyarna Alvik, Hallen, Tasbäck, Sundsnäs, Ytter Åkerö och Skeberg. Det bör vara många i bygden som är avkomma från denna gård, speciellt då vi i nästa generation kan lägga till avkomlingar i byarna Västberg och Plintsberg och ända bort till Orsa. En av bröderna drog sig t.o.m. ända bort till Finland innan han försvann ur synhåll för mig.

Äldste sonen Per Ersson föddes 1795 och bosatte sig på en gård i Alvik, dit han tog Risnamnet med sig. Han flyttade emellertid vidare till Aspeboda med sin familj, och min morfars far flyttade som ung istället in med sin hustru och bildade familj. Han övertog gårdsnamnet Ris och min morfar ändrade sedan sitt efternamn till Ris.

Men då blev PerNilsgården i Almo ledig och han köpte den. Min mor hette alltså Anna Ris då hon gifte sig, och det Risnamnet kan vi alltså härleda tillbaka till Risgården Sandbergs i Almo.

Men någon riktig Risgård blev ju inte PerNilsgården för det. Jag är ju inte på något sätt en senare avkomma från Sandbergsgården.

Vad hände sedan med Sandbergsgården? Det ska jag avslöja i morgon.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Ollasgården – En återblick Ris Sandbergsgårdens utveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


september 2015
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: