Ris JonesAndersgården

2015-09-27 at 10:08 Lämna en kommentar

Det var alltså dottern Anna från Ollasgården, som med sin make Mats från Backbyn etablerade sig i Almos äldsta Risgård. Att gårdsnamnet Ris skulle komma från Backbyn till Almo återstår dock att ännu verifieras.

De fick två söner Per och Erik, och det var Per som tog över fädernegården, medan den yngre Erik då fick bygga upp en ny gård intill den gamla gårdens östra sida. Det är den gård som vi tidigare allmänt kallade JonesAnders, och som fick littera W vid storskiftet.

Det går inte att bara säga Jones, eftersom vi har även de båda gårdarna JonesEriks och JonesLasses uppe i byn. Härledningen av namnet Jones vill jag återkomma till i samband med min presentation av JonesEriks.

IMG_1383 A30 RisKungs GårdenDet var alltså Ris Erik Matsson (född 1663) som med sin hustru Britta från näraliggande Pellasgården byggde upp gården, där de flyttade in 1696 med sin trebarnsfamilj. Erik avled strax efter att de flyttat in i den nya gården, och Britta gifte ganska snabbt om sig med Anders från Östra Almo, som tog över både hustru och barn och den nya fina gården. Det var säkert mest praktiskt så, och jag tror att de var lite mer praktiskt sinnade och inriktade på den tiden, då det verkligen gällde att sköta sin överlevnad.

Men Britta dog ett eller ett par år efter att hennes sista barn föddes, och Anders gifte om sig med 12 år yngre Karin i ganska närliggande JönsPellesgården. De äldsta barnen i familjen fick alltså växa upp utan vare sig far eller mor av egen biologisk härkomst.

Den äldste sonen Mats i första äktenskapet blev soldat i rote Starck, där han tjänade under sex år. Då blev han ”kasserad” för sin ”ringa och oansenliga wäxt och för des swaga hällssa”, och bosatte sig på en gård i Backbyn med en hustru från samma by. Som bonde dög han emellertid tydligen mycket bra.

Andre sonen Erik tog över JonesAndersgården med sin hustru Karin från Alvik, medan ende sonen Lars i andra äktenskapet byggde upp den gård som ligger omedelbart öster om föräldragården, som jag kommer att skriva om i morgon. Det innebar, att det blev tre Risgårdar på rad längs Nygårdsgattu.

Ris Erik Erssons (1699-1759) son Erik fick tre söner. Erik, som var äldst, drog ner till Småland, medan mellanbrodern Mats byggde upp en ny gård. Det blev Ris Sernfältsgården, som jag återkommer till i övermorgon. I det här fallet blev det alltså yngste brodern Lars som förde JonesAndersgården vidare.

Det blev en komplicerade familjeordning i gårdens första generationer, men sedan ordnade det upp sig och generationerna rullade på utan avbrott i generationsväxlingarna, då det alltid var den äldste sonen som tog över gården i den nya generationen.

Det fungerade tills sonen Ris Anders Larsson (1865-1922) med sin hustru Anna från en Bondgård i byn blev barnlösa. Då köpte Anders från JonesEriksgården i norra delen av Almo den gamla Risgården.

Jones Anders Eriksson (1885-1867) blev en viktig man i byn och i socknen. Han satt med i det mesta av viktiga föreningar och nämnder i bygden, var ledamot i kommunalfullmäktige och i kommunalnämnden 1932 till 1949. Han finns beskriven i de båda böckerna ”Porträttgalleri från Dalarna” 1935 med foto, och i ”Från sockenstämma till storkommun”, 1955.

Hans sondotter Siv bor nu kvar på gården med sin make Bernt Kungs.

 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Ris Sandbergsgårdens utveckling RisKarisgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


september 2015
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: