RisKarisgården

2015-09-28 at 02:44 Lämna en kommentar

Byns tredje Risgård, som fick beteckningen littera Wa vid storskiftet på 1820-talet, byggdes upp av Ris Lars Andersson (1703-1759) omedelbart öster om de två andra Risgårdarna, varifrån Lars härstammade. Boningshuset revs under cirka 1960-talet, och det nya bostadshuset påbörjades i slutet av 1920-talet.

Dock återstår det att utreda om gården är äldre än så, eftersom det kan visa sig vara så att Lars tog över en redan befintlig gård. Orsaken är att Karisnamnet ser ut att vara äldre än Risnamnet i gården, men det får vidare studier utvisa. Namnet Karis kommer från kvinnonamnet Karins, alltså Karin i genitivform men där en konsonant som vanligt faller bort i Almomålet vid dubbla konsonanter.

IMG_2432I vanlig ordning var det gårdens äldste son som tog över, och han hette Anders. Hans bror Erik byggde upp en ny gård i Östra Almo, och den fick gårdsnamnet Karis med Ollas som tilläggsnamn. I Östra Almo fanns det nämligen redan fanns en Karisgård, och i norra delen av Västra Almo fanns det ytterligare två Karisgårdar, KarisOlles och KarisAnnas, så det är lätt att blanda gårdsnamnen om man inte ser upp.

Anders dotter Britta tog sedan över gården tillsammans med sin make Per Larsson, som var soldat i rote Kungsbarn. Deras dotter gifte sig aldrig men fick en son som fick namnet Per Andersson. Han blev soldat i Kungliga Svea Artilleriregemente, tog över gården och gifte sig med en flicka från Bodlindor. De fick en son, men han flyttade till Närlunda i Sörmland.

Gården blev tom, och Anders flyttade in från den Backgård som bildats i Västra Almo efter att han gift sig med en flicka från Skeberg. De fick flera barn, med det var syskonparet Fredrik och Anna som tog över. Anna födde Frida som gifte sig med Sven Vikström från Bergslagsgården i Olsnäs och tog över gården. Läs om Sven i ”Olsnäs – Fäboden vid Siljans strand” sidorna 63-70!

Deras barn stannade inte kvar på gården, som istället köptes av Lisa Hammarbäck i byn, och hon är fortfarande ägare till gården, som för närvarande emellertid är till försäljning.

I morgon tänker jag skriva om den fjärde Risgården i Almo. Det är alltså Sernfältsgården jag kommer till.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Ris JonesAndersgården Ris Sernfältsgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


september 2015
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: