Ris Sernfältsgården

2015-09-29 at 05:24 Lämna en kommentar

De tre Risgårdarna längs Risgattu, med namnet Nygårdsgattu, är nu bloggade och det återstår ännu en Risgård i den södra delen av Västra Almo. Det är Sernfältsgården, med litterabeteckningen Q på storskifteskartan med gårdsplats nummer 494, direkt söder om littera Qa.

Östra delen av Västra Almo

Det var  Ris Mats Ersson (1755-1832) från Ris JonesAndersgården som byggde upp en egen gård med sin hustru Britta från Backbyn under 1810-talet. Han fick inte plats längs Risgattu och gjorde sig en egen väg mellan Lindströms- och JönsPellesgårdarna ut på åkrarna och byggde där upp sin nya gård. Hans äldste son Per hade vid den tiden redan börjat bilda en egen familj, som delade gården med hans föräldrar.

Ris Per Matsson (1791-1861) gifte sig i Alvik och tog alltså över gården. De fick ättlingar som spridde sig i både Västra och Östra Almo men även till Alvik. Han blev kvar i tingsrättsböckerna, därför att en björn rev fyra kor för honom. Eftersom gårdarna vanligvis hade bara 2-4 kor är det troligt att alla hans kor dog i den björnattacken. Björn som rev kreatur för bönderna var troligen mera vanligt på den tiden än under 1900-talet, men antalet rivna kor var extra högt för Ris Per.

IMG_1389 A45 RisSernfältPers äldste son Mats var skinnskräddare i byn, vid sidan av sina förpliktelser på gården. Han hade en svår tid i första äktenskapet då alla hans sex barn avled en efter en. Även hans hustru från Nygårdsgården avled omedelbart efter att hennes sista barn avled. Det gick bättre för Per med sin andra hustru, som kom från Grytnäs, med vilken han fick tre friska pojkar. Erik tog över gården.

Mats gifte in sig i Nygårdsgården och Per byggde upp en ny gård i den norra delen av Västra Almo. Den blev givetvis namnet RisPersgården, vilket senare blev RisPersJohan för att hålla isär den från hans systers gård RisPersMaria.

En av Ris Erik Matssons (1866-1946) döttrar tog över gården, efter att ha gift sig med Båt Anders Olsson från Björken. De ändrade sitt efternamn till Sernfält och de var föräldrar till nuvarande ägare Börje Sernfält med hustru Britta från Västanvik.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

RisKarisgården GotAugust- och GotKallesgårdarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


september 2015
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: