Gården Nygårds

2015-10-01 at 02:11 Lämna en kommentar

Nygårdsgården ”Nyggåss” är en utlöpare från den gamla försvunna NäsJerkesgården. När förstesonen tog över den gården föredrog andresonen Anders att bygga upp en egen gård i centrala Västra Almo med litterabeteckning kursivt B vid storskiftet på 1820-talet. Det blev gården Nygårds.

Soldat Anders Matsson (1748 – 1799) insattes år 1770 i rote Kolmätare. Han återfanns år 1789 vid Överstelöjtnanten och Riddaren Drufvas Jägarebataljon år 1789, där han då avmönstrade. Det blev hans militära karriär.

Civilt fick han två barn. Sonen var bräcklig och led av gikt redan vid 20-årsåldern. Han kunde inte ta hand om sin gård och avled, då han just skulle fylla 39 år. Dottern gifte sig till Björken, och modern flyttade med henne. Återigen är det bara att inse, att det var inte lätt att vara soldathustru på 1700-talet. Det var svårt att etablera en ordentlig familj. Maken dog ofta tidigt utan att ha kunnat ta hand om sin gård.

Jordkullen som är återstoden av resterna av gamla Nygårdshuset

Jordkullen som är återstoden av resterna av gamla Nygårdshuset

Gården fick en ny ägare Lars Andersson (1752-1831), och det var då gården fick sitt gårdsnamn. Jag har inte penetrerat varifrån han och hans hustru kom, men det ger nog sig framöver, och jag misstänker att det gäller en av Nygårdsgårdarna i Näsbyggebyn.

Hans sonson Nygårds Lars Andersson (1831-1893) blev en stor andlig personlighet, och han stod Siljansnäs första kyrkoherde Holmgren mycket nära fram till hans flytt från Siljansnäs år 1887. I Falu-Kuriren år 1929 kan vi läsa att ”efter kyrkoherde Holmgrens flyttning från Siljansnäs framträdde flera andligt starka personer såsom Nygårds Lars Andersson … som blev ledaren till sin död. Då han låg på sitt yttersta tillkallade han Nygårds Erik Matsson i Almo och överlämnade ansvaret och ledningen åt honom”. Nygårds Erik bodde på granngården Storpersgården, och jag återkommer om honom i min blogg i morgon.

Lars son Anders flyttade från Siljansnäs, då han var 26 år gammal, vilket var två år innan hans far avled. Det blev dottern Karin som tog över gården med maken Mats från Ris Sernfältsgården, som fick särknamnet Nygårds Mats Matsson (född 1860), och de blev ett aktivt par i Almo för den spirande adventiströrelsen. De byggde år 1907 upp en ny mangårdsbyggnad och nya uthus 1910. Det gamla bostadshuset fick bilda stomme till det nyare bostadshuset i GotKallesgården.

De fick en dotter Anna, som enligt kyrkböckerna ”försvann från sitt hem”. Historien bakom denna lilla notis var en tragisk historia, vars upprinnelse var att Anna fick en dotter vid 19 års ålder. Denna dotter började sällskapa med sin biologiske faders son i byn utan att veta om att de var halvsyskon. Det blev för mycket att uthärda för modern Anna, och resulterade i att hon gick till Alviken och dränkte sig.

Nya bostadshuset

Nya bostadshuset

Brodern till den olycksaliga Anna, Nygårds Mats Matsson (1884-1960), tog över gården, medan den andre brodern bildade familj och föredrog att flytta till Ivarshyttan i Hedemora. Mats tog sin hustru Britta från Storpersgården och byggde år 1943 ett nytt bostadshus på en åker strax utanför deras ladugårdslänga. Deras enda barn blev dövstumme sonen Ejnar, som blev den siste i rakt nedstigande led att bo på gården från Nygårdssläkten.

Numera bor Sara Hammarbäck på gården. Hon är dotter till Tore, som är son till Gunnar Hammarbäck. Gunnars far är August i Gotgården och mor är Maria i Storpersgården, vars faster är ovanstående Britta i Nygårdsgården.

Så Sara kan stoltsera med, att hon är i alla fall, om än inte i rakt nedstigande led, dock är en släkting i gården Nygårds, där hon bor med maken Björn och sina två barn.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

GotAugust- och GotKallesgårdarna StorPersgården ”Petters”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: