StorPersgården ”Petters”

2015-10-02 at 12:10 Lämna en kommentar

Tidigare har vi stött på två utmärkande StorPersgårdar bland Smångsgårdarna invid Mor Britas gattu.

Gårdshuset med uthuslängan

Gårdshuset med uthuslängan

Det återstår att reda ut då StorPersgården, littera T vid storskiftet, i den norra delen av södra Västra Almo kom till. Gården ligger ju i ett område, som kom till under mitten av 1700-talet, och det gäller att hitta de rätta kopplingarna till de andra äldre gårdarna där flera personer hade namnet Stor Per. Kanske det även kan vara någon nyinflyttad till byn?

Gårdens äldre historia lämnar jag tills vidare åt sidan och går direkt till StorPers Lars Andersson (1823-1859). Han dog i sin bästa ålder, men han hann med att skaffa ett barn, dottern Brita, som blev viktig för gårdens framtid. Modern Margreta var från Näsbyggebyn, och Lars var hennes andre make. Hon hann med en make till, men Brita blev hennes enda barn i tre äktenskap.

Brita gifte sig med Erik Matsson i en Nygårdsgård i Näsbyggebyn och tog över gården. Han var alltså den mannen som Nygårds Lars Andersson vände sig till, då han låg för döden i sin gård, som jag igår nämnde om i min blogg. Även Eriks bror Göstas Per Matsson gifte in sig i Almo, då han först tog hand om Trossgården och sedan gav namnet till Göstasgården i Almo.

Nygårds Erik Matsson (1862-1940) finns presenterad i boken ”Evangelium i Siljansbygd” på sidorna 11-13. Han var starkt patriarkalisk och dominerande personlighetstyp. Det fick inte minst barnen känna på, som måste knacka på dörren till faderns arbetsrum då de behövde träffa honom och vackert stå med mössan i hand och framföra sitt ärende. Han var initiativtagare till både Missionskyrkan i Näsbyggebyn och till Almo missionshus, men han var även en praktisk vardagsmänniska, arbetsam, noggrann och kunnig.

Han tog över den andliga niten på allvar efter Nygårds Lars, och han insåg ganska snart att den nya evangeliska rörelsen i bygden behövde formaliseras. År 1896, tre år efter Lars död, bildade han Siljansnäs missionsförening med en god supportergrupp med personer mestadels från Almo. År 1929 blev namnet ändrat till Missionsförsamling och på senare tid Missionskyrkan, som bildade grundstommen i nuvarande Frikyrkoförsamlingen.

Äldste sonen Anders förolyckades i samband med tröskning. En förbipasserande bil tutade, en häst råkade i sken och Anders ramlade  under vagnen. Andresonen Erik blev sinnesrubbad och förblev ogift, men Mats tredje son Per fick ta över gården. Under tiden gifte yngsta dottern Brita in sig i granngården Nygårds, och yngste sonen Johan med familj byggde sin egen gård i det omedelbara grannskapet.

Nygårds Per Eriksson (1892-1966) gick allmänt under namnet Petter och gården hette i folkmun helt enkelt ”Petters” eller ”NyggåssPetters”. Han utbildade sig till rörmokare och var en mycket driftig man. Hans största bedrift var hans uppfinning av stopp- och avloppskranen ”Siljansnäskranen”, som blev välkänd och använd vida omkring. Han anlade en vattenledning för Almo by, tillverkade en vedkap, tillverkade en motordriven potatisrivare för potatismjöl, byggde och installerade ett maskinellt frörenseri, och han var maskinist vid Almo ångsåg och ansvarig för den generator som gav första elströmmen i Siljansnäs med början i byarna Alvik och Almo.

Hans son Helmer växte upp på gården. I sin ungdom var han starkt engagerad i nykterhetsrörelsen, och blev sedan en känd personlighet i bygden genom sitt starka engagemang i kommunens ledning och föreningsliv och har gjort mycket för Siljansnäs utveckling.

StorPersgården blev Petters Nygårdsgård som avlade tre viktiga personligheter i bygden under tre generationer.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Gården Nygårds Gössagårdarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: