Gössagårdarna

2015-10-03 at 02:35 Lämna en kommentar

Direkt norr om StorPersgården ligger de två Gössagårdarna Sjöns och Skalk. Vid storskiftet fanns bara en av gårdarna, som hade litterabeteckningen M. Det är okänt varifrån namnet Gössa härstammar för dessa gårdar.

Gössagårdarna, Sjöns till vänster och Skalk nära till höger

Gössagårdarna, Sjöns till vänster och Skalk nära till höger

Ursprungsgården byggdes upp ungefär 1810-1815 av sonen Per Ersson (1776-1839) i Pilbondas, som år 1800 hade gift sig med en dotter i Brasargården. De fick fem barn, alla gifte sig och bodde kvar i olika gårdar i Almo. Gårdens ursprung är alltså i Bondgruppen, men eftersom gården är både geografiskt avlägsen och kom till senare i tid än de andra gårdarna i Bondgruppen har jag föredragit att särskilja den här gården.

De två sönerna Erik och Per bodde kvar på gården men i varsitt hus. Det var bara en smal gång mellan de båda boningshusen, och baksidan av husen var fönsterlösa. Erik var den äldre brodern som övertog det gamla huset, senare Skalk, och Per satte upp ett nytt hus direkt intill, Sjönshuset, men dessa namn kom till Gössagårdarna först under mitten av 1900-talet.

Åren 1907-08 revs de gamla husen och två nya hus byggdes upp efter att arealen utökats och två nya fastigheter bildats. Nu blev det större utrymme och större hus i de två gårdarna.

År 1938 gifte sig Erik Skalk från Björken med dottern Anna i gården. Han byggde upp Siljansnäs sågverk tillsammans med bl.a. sina två bröder Axel och Anders. Anders är min far, som ju härstammar från Skalkgården i Björken. Sågverket blev snabbt det största företaget i Siljansnäs och har varit en viktig arbetsgivare i bygden. Axel gifte sig i Alvik och bosatte sig där, och min far flyttade hem till Almo från Stockholm år 1953 med sin familj.

Gössa Erik Ersson i Sjönsgården flyttade år 1916 med sin familj till Stora Tuna och lämnade gården tom, tills Anders Sjöns från Björken köpte den och flyttade in med hustru Signe Hammarbäck från Gotgården. Det var i samband med att sågverket startade, där han var en av delägarna.

Så var alla fyra huvuddelägarna för sågverket, alla fyra från Björken, samlade i Almo och Alvik. Sonen Tage tog över som bolagschef efter sin far, och kusinen Ingvar har tagit över efter Tage.

Gössagårdarna har varit i centrum för den moderna industriella utvecklingen i Almo sedan slutet av 1940-talet.

Entry filed under: Uncategorized.

StorPersgården ”Petters” Södra Västra Almo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: