Gården Hammars

2015-10-05 at 11:27 Lämna en kommentar

Dan före avresan till Kerala!

Solen skiner vackert, som den gjort under en längre tid. I morse hade vi emellertid även ett vackert vitt frosttäcke på gräsmattan, som glittrade i morgonljuset. Det var första morgonen med en hel minusgrad. Sköna höstdagar!

Men ändå. Det känns skönt att få komma iväg. Kroppen är inställd på att nu bär det iväg till tropisk värme igen, och jag ser verkligen fram emot, inte resan, men att få komma fram.

IMG_1385 A50 Hammars HusetMin granne Johnny påpekade helt riktigt att hans Hammarsgård inte blev omnämnd i min blogg. Helt riktigt! Jag trodde att jag tog med den i samband med Trossgården, men så var inte fallet. Så nu helt kort om Hammars.

Gården hann inte få en egen storskiftesbeteckning eftersom den byggdes strax efter storskiftet var utfört, närmare bestämt under 1834-35, på mark som tillhörde Trossgården littera N, i spetsen som går ut till Smångsvägkorsningen. Det är den enda gården som tillkom i Almo under åren 1826-1835. Mangårdsbyggnaden byggdes upp längs Trossbackens landsvägsdel,  och det blev en trång bygata.

Det var Esters Per Persson som kom från Limån med sin familj. Hans son tog över men sedan blev det ingen arvinge efter att dottern gifte sig till granngården Lindströms. En ny familj från Trossgården tog över men de flyttade ganska snart till Torsång i Stora Tuna.

Det var då, år 1885, som Johan Fredrik Hammar från Falun kom med sin hustru, köpte gården och flyttade in. Johan drev en lanthandel på gården under sin tid i Almo tills han var 81 år gammal. De fick nio barn på gården, och det var sonen Gunnar som tog över både gård och lanthandel. Annars var han egentligen snickare till yrket.

Numera bor dottern Britt på gården.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Södra Västra Almo På Arlanda mot Doha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: