De svarta skalbaggarna

2015-10-10 at 05:02 Lämna en kommentar

Solen lyser igen nu under morgonen.

Det är egentligen ingen dag utan sol, men vi har betydligt mer regn än jag kunde ha förväntat mig den här årstiden mellan monsun och eftermonsun. Enligt 10-dygnsprognosen ser det dessutom ut att fortsätta i samma stil. I prognoserna finns det ingen sol som tittar fram, men dock i verkligheten.

Våra små svarta skalbaggar har vi fått lärt oss att leva med . I och med det myckna regnandet har antalet inomhus tillfälligt ökat, men ännu har jag inte börjat använda myggnät mot dom.

2009-10-12 bloggade jag om dessa insekter att ”Vi har lärt oss att leva med våra skalbaggar Luprops orientalis. Något svenskt namn finns inte, men de tillhör en stor skalbaggefamilj här i världen. De kom till vårt hus i mitten av 1990-talet, då de plötsligt svärmade in i huset i 10 000-tal. Vi hade då den finske ambassadörens familj från Nepal boende i huset utan att vi var på plats, och de fick uppleva en mycket annorlunda natt utan att kunna sova särdeles mycket. Skalbaggarna dras till vitt ljus och våra vita innertak blev nästan täckta av ett lager skalbaggar. Mängden svärmande skalbaggar har reducerats betydligt genom åren, men finns hela tiden där. De kommer som mest då det börjar regna, och då vi lamporna tända i huset. Våra myggnät klarar nattsömnen, men vi har fått vänja oss vid att ha dessa insekter omkring oss. Det kan kännas obehagligt till att börja med, då de kryper in under kläderna, men de bits inte, och de gör oss ingen annan olägenhet än att de kryper på oss. Som sagt, vi har lärt oss att leva med dom.”

Med lite torrare väder framöver skall de nog vara nästan borta igen. De brukar göra svarta ansamlingar av baggar i skarven mellan husvägg och tak. Under sommaren har i år bara en längd av 1½ meter byggts upp och det är ett gott tecken. Dessutom har ingen sådan ansamling tillkommit i mitt sovrum.

Tiden under mitten 1990-talet, då de svarta skalbaggarna var ett större problem, är ett problem av det förgångna.

 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Resusaporna Vår nyfikna tornuggla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: