Grophansgårdarna

2015-10-25 at 03:53 Lämna en kommentar

In min bloggserie, där jag beskriver gårdarna i Almo, har jag nu kommit fram till Grophansgårdarna.

IMG_1457 GrophansgårdarnaGårdarna/fastigheterna ligger mitt emellan norra och södra Västra Almo, och är samlade kring korsningen Skinnargattu och Alviksvägen. Det är ingen gammal grupp av gårdar, och ingen av dessa finns med på storskifteskartan 1826, då området bara var åkermark.

Den åker där den första av Grophansgårdarna byggdes på den västra sidan av Alviksvägen hette Gropåkern, och det är den åkern, som har fått ge namn åt gruppen av gårdar. Det är siluetten av Mackberget vi ser i bakgrunden på ovanstående fotografi.

Längst till höger på bilden har vi den äldsta gården, som är ”Anses”, alltså Hansgården i direkt översättning till svenska. Namnet Hans kommer från att en ättling i HansOllasgården byggde upp ”Anses”, som lika gärna skulle kunna kallas den egentliga Grophansgården.

”Anses” byggdes under under 1820-talet, alltså under det decennium då storskifteshandlingarna fastställdes. En son från den gården byggde upp Viklundsgården (till vänster på fotot om Anses) under 1830-talet, varifrån Berglundsgården (gården i mitten) härstammar.

Sedan följer en Berggård uppbyggd av en sonson till ”Anses”, och längst till vänster på fotografiet ser vi den fastighet där Jan-Erik och Camilla bor i dagsläget.

Den yngsta gården bland dessa fem fastigheter är BergKallesgården, som byggdes upp år 1914, vilket innebär att de fem gårdarna byggdes upp under ett tidsspann av 90 år. Under de sista hundra åren har ingen ny gård tillkommit i området.

Det är alltså en geografiskt samlad grupp av gårdar/fastigheter, alla med nära släktrelation till varann.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Bambutunneln Kent och Kalle är tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: