Hanssons ”Anses”

2015-10-27 at 06:07 Lämna en kommentar

Hanssongården ”Anses” var den första gården som uppfördes bland Grophansgårdarna.

Vid storskiftet under 1820-talet var området helt obebyggt, och det var ett stort åkerområde som väl avskiljde den norra delen av Västra Almo från den södra. Hanssongården tillkom precis då storskiftet höll på att genomföras, och hann därmed inte komma med på storskifteskartan.

IMG_1405 A23 Grophans Gården

Det var sonen Anders Olsson (1774-1837) från HansOllasgården som med sin hustru Anna från Östra Almo gav sig på uppförandet av en ny gård på den då något isolerade Gropåkern, som i folkmun gav namnet Grophans åt gården . Det var tidigt 1820-tal, och familjen var redan etablerad med tre barn på hans fädernegård.

Dottern Brita gifte sig till Östra Almo, medan äldste sonen Anders (1805-1868) fick ta över gården. Den andre sonen Olof byggde upp det nya grannhuset Viklunds på andra sidan vägen.

IMG_1407 A23 Grophans Huset

Anders tog sig hustru Anna i PerNilsgården, men de hann bara leva tillsammans under tre år innan Anna avled, och det blev med hans andra hustru Carin från Alvik som han bildade familj. De fick två söner. Den äldste sonen Anders (1840-1879) tog över gården med hustrun Anna från Gotgården, medan den yngre ändrade sitt efternamn till Berg och byggde upp sin egen gård i den norra delen av Västra Almo.

Båda sönerna med familjer var livligt engagerade i den lokala Baptistförsamlingen. Anders yngre son Erik, född 1874, blev dess ordförande under åren 1935-1939, efter att församlingen bytt namn till Fribaptistförsamlingen. Deras kyrka ”Fribaptistkapellet” i Hallens by står fortfarande kvar som bygdens enda kyrkligt verksamma frikyrkolokal. Erik var samtidigt engagerad i sockenkyrkan, där han under en tid var ledamot i kyrkorådet.

Eriks äldre bror Anders tog över den gård där numera Jan-Erik och Camilla bor, men gården brann ner år 1913, och familjen flyttade till Stora Tuna.

Eriks hustru kom från Svödgården, och de fick fyra söner och en dotter tillsammans. Ovanligt nog var det dottern Anna som tog över gården, men det började bli nya tider. Hon började tidigt med självständigt arbete som fäbodkulla i Östra Långsberg tillsammans med min mor, som där fick uppleva den sista fäbodsommaren 1929 i dessa fäbodar.

Äldste sonen Erik etablerade sig i den gård som brann ner, andre sonen gifte sig till Gustafs, tredje sonen till Näsbyggebyn och yngste sonen Johan flyttade till Stuvsta.

Anna tog alltså över gården efter att hon gift sig i en av Almgårdarna i Östra Almo, och det är deras son Hans Alm som numera bor kvar på den fina gården.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Kent och Kalle är tillbaka Viklundsgården byggs upp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: