Viklundsgården byggs upp

2015-10-28 at 07:02 Lämna en kommentar

Hans Olof Andersson (1811-1855) följde med i föräldrarnas flytt under första halvan av 1820-talet från HansOllasgården till den nybyggda gården på Gropåkern.

Han var i tio-årsåldern och var yngst i syskonskaran på tre barn efter att hans äldste bror avlidit redan i tvåårsåldern. Det blev lite längre väg till kompisarna nere i byn men fortfarande inom bekvämt gångavstånd i nerförssluttning några hundra meter längs byns huvudväg.

Han gick i skola för Smångs Per Persson från Sorsgården i Näsbyggebyn, som bodde på en tillfällig gård på Smångsgården (Lindströms) centralt nere i byn, där han gift in sig med dottern Carin i gården. Per var känd för att vara en nitisk och arbetssam skollärare, och det var en god start i livet att ha honom som lärare. Det skulle dröja ytterligare något decennium innan den första skolbyggnaden i Almo byggdes upp på nuvarande majstångsplats.

Att komma från den trånga byn upp till en helt ny del av Almo var något nytt för Olof. Här öppnade sig utsikten mot Mackberget i söder och Förberget i väster. Det var även öppna jordbruksmarker mot Björkberget och Hallberget i nordost. Uppskattade han de nya vyerna eller kanske han saknade närheten av sin bästa vänner nere i byn? Det nya huset stod ju ganska ensamt för sig själv.

Hans syster gifte sig och lämnade gården efter att ha bott i det nya huset bara några få år . Däremot fick hans sex år äldre bror Anders från början vara med och ta ansvar innan han helt skulle ta över gården. Fadern var byskräddare vid sidan av gårdsgöromålen. Dessutom var han enögd och svårt skadad av kopporna, vilket reducerade hans arbetskapacitet. Det innebar att även Olof tidigt fick vara med och ta ansvar.

IMG_1408 Avv.296 Viklunds HusetDå han började gå i giftastankar började han bygga på sin egen gård på andra sidan byvägen. Gården blev Viklundsgården, som stod klar år 1837, då han gifte sig och kunde flytta in med sin käresta Anna från Ollasgården i Tasbäck. Beklagligt nog dog även hans far samma år vid 57 års ålder.

De fick tre barn som nådde vuxen ålder, medan ytterligare en son Olof avled vid 26 år ålder och ytterligare två dog som barn. Sonen Olof var bara två år gammal då modern Anna avled i maj 1853, och lämnade fadern Olof ensam med barnen under ett år tills han hunnit skaffa sig en ny hustru, som blev Margareta från en Högvallsgård i Näsbyggebyn. De gifte sig 1854.

Det giftermålet varade inte ens ett år, eftersom Olof dog redan i januari 1855. I hans bouppteckning står det att han efterlämnade vardagsstuga, kornlada, stall med portgång, lider mot stallet, avträdesrum och 1/8-del i fäbodstugan i  Långsberg. Det var allt vad som stod om byggnader. Den nya hustrun Margareta gillade inte det nya läget, och redan året därpå hade Margareta hunnit gifta om sig till Storpersgården i Almo.

Det blev istället äldsta dottern Anna, som fick ta ett huvudansvar för gården och sina yngre syskon.

I morgon får vi se hur det gick!

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Hanssons ”Anses” Viklundsgårdens fortsättning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: