Berglundsgården

2015-11-03 at 04:04 Lämna en kommentar

Samuelsgården fick en kort tillvaro. Så blev det även med Berglundsgården, så vi ser på hur länge gården stannade inom släkten. Det blev bara två generationer.

Det var sonen Anders Olsson (1840-1908) i Viklundsgården som beslöt att bygga en egen gård intill sin fädernegård, efter att det stod klart, att det skulle bli hennes syster Anna, som skulle ta över den gården.

IMG_1577 Sng.02 Berglunds HusetAnders gifte sig med Margreta i SmångsLassesgården och byggde upp sin gård närmast Viklunds längs med Skinnargattu. De fick tre döttrar och det blev Anna som fick ta över gården efter sina föräldrar.

IMG_1578 Sng.02 Berglunds GårdenAnna gifte sig med Anders, som bodde i Skommargården näst intill. Han tog sig namnet Berglund som blev nytt familjenamn. De skaffade sig en rekordstor barnaskara med 14 överlevande barn, vilket är ett rekord i Almobyn. Trots detta var det ingen som förde gården vidare till nästa generation. Det tycks vara sonen Albin född 1911 som bodde längst kvar, innan gården stod tom eller hyrdes ut.

Det var en stor barnaskara att föda. Anders var skinnskräddare och specialiserade sig på skinntröjor, medan Anna fick lite extrainkomst till familjen då hon skötte eldningen i den nya skolan.

Dottern Gerda är den av barnen som gav mest eftertryck till den kommande generationen. Hon gifte sig först med Dalberg i Dungkol, som blev ägare av Dalbergsglass i Mora. Hennes andre make blev Holm, som tog familjen med sig och jobbade i Persien. Vad jag kan se blev det Almos första expatriatfamilj, som jobbade utomlands. Troligen blev jag den andre expatriaten från byn som jobbade utomlands i projekt.

Gården såldes år 2000 som fritidsbostad, och för ett par månader sedan har gården bytt ägare till en utländsk kvinna, som vill mer eller mindre bo i Almo.

Det blir fler och fler hus och gårdar i Almo som kommer i utländsk ägo, nu när den gamla småjordbrukarkulturen har försvunnit.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Cykling i Indien Behagliga höstdagar på MH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2015
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggare gillar detta: