Edvingården

2015-11-05 at 03:48 Lämna en kommentar

Närmaste granne med Berglundsgården i början av Skinnargattu är Edvingården.

Det är svårt att få till ett namn på gården som känns bra och representativt. Jag har försökt några olika varianter, tills jag slutligen har fastnat för Edvin, eftersom det namnet är unikt i byn, och han är far till Jan-Erik med uppväxt i gården.

Den första familjen som bosatte sig på fastigheten, var ett par som kom från JonsPellasgården i slutet av 1880-talet. De fick emellertid bara ett barn, en dotter, som avled då hon var bara sjutton år.

Det blev istället Anders Andersson på Grophans Hanssongården som med sin hustru Anna och familj tog över gården någon gång under första decenniet av 1900-talet. De fick fyra flickor som föddes mellan åren 1901-1911.

I augusti 1913 brann emellertid hela gården ner. Elden började på trösklogen och fick ordentlig fart från början. Snabbt stod både loge och ladugård i ljusan låga. Nötkreaturen räddades undan lågornas rov, men deras häst blev kvar i brandhärden. Tyvärr var gården lågt försäkrad, men de kunde i alla fall ganska omedelbart köpa en ny gård i Tolsby, Stora Tuna, och de lämnade Almo för gott redan två månader efter branden.

IMG_1579 Sng.04 FramsidanDå ”Nygåsspers” Anders Persson kom tillbaka från USA år 1925 köpte han fastigheten med den nerbrunna gården. Han var både jordbrukare och snickare, och han gjorde ganska snart fastigheten beboelig igen. Samtidigt hann han även med att bygga en fritidsstuga invid Amsån nära Liss-Flatensjön.

Han fick ingen ättling som ärvde, och det kom en ny familj från Grophans Hanssongården. Det var Erik Hansson med hustru Johanna från Alvik som tog över fastigheten. Johanna blev den första av Eriks tre fruar.

Ende sonen Edvin tog över fastigheten. Efter honom tog hans ende son Jan-Erik över, och han bor där nu med sin familj bestående av hustrun Camilla och två döttrar.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Behagliga höstdagar på MH BergKallegården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2015
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggare gillar detta: