SkinnarAndersgården

2015-11-07 at 02:16 Lämna en kommentar

De två gårdar som först tillkom i den norra delen av Västra Almo etablerades under 1710/1720-talen, och fortfarande vid storskiftet fanns det bara tre gårdar etablerade i den norra delen vid tiden för storskiftet på 1820-talet. Den ena av dessa två var Skinnargården.

IMG_1563 SST Gropgårdsområdet ost AvvPå gamla storskifteskartan från 1826 till vänster ser vi Gössagården längst ner på littera M . Ovanför den gården finns Grophansområdet littera P, och därovan finns Skinnargården som en ganska isolerad men vackert kringbyggd gård intill den väg som är nuvarande Skinnargattu. Gården har helt riktigt gett namn till den vägen.

Det var Anders Olsson (1682-1757) som, enligt släktkrönikan, tröttnat på det inskränkta livet i den mycket tätbebyggda bykärnan mitt i Västra Almo. Han ville bort från förekommande småaktigheter och skvaller i byn och ville vara mer för sig själv med sin familj.

Anders hustru Cherstin från Hansgården avled efter andra barnet då hon var 35 år gammal. Andra hustrun blev Britta från Backbyn, men det blev inga fler barn födda i familjen.

Dottern Brita tog sin make Per från Näsbyggebyn till gården, och då det var dags tog deras son Anders över. Det var under hans generation som släktnamnet Skinnar kom till gården, vars gårdsnamn dittills varit Olas efter grundarens fädernesgård. Gårdsnamnet Skinnar har sedan dess behållits.

IMG_1583 L40 SkinnarAnders GårdenEnda barnet var dottern Anna som gifte sig med Mats från Östra Almo och tog över gården. De fick sex överlevande barn, men Mats dog i en svår bröstsjukdom, då han var 38 år gammal.

Då var hans yngsta barn ännu inte född och den faderlösa familjen fick en svår tid. Barnens moder var ”svagsint” och klarade inte av att sköta sitt hem, och alla sex barnen adopterades tillfälligt ut till tre olika gårdar i byn.

Alla sex barnen återkom emellertid då äldste sonen Anders Matsson (1819-1892) var 23 år, och de kunde klara sig själva. Det var sedan helt naturligt att det blev Anders som fick överta gården, medan den fem år yngre sonen Mats byggde upp en egen gård i den nordligaste delen av byn.

Bland de utadopterade barnen fanns den dotter som senare skulle gifta sig till HansOllasgården och bli min morfars mormor. Hon blev utadopterad till en gård i Östra Almo tillsammans med sin två år yngre bror Mats.

Sedan gick det ytterligare ett par generationer innan gården stod tom och hyrdes ut till olika personer under en längre tidsperiod tills gården såldes år 2002 av Bertil Eriksson och systern Birgit.

Ytterligare en försäljning skedde 2008, då nuvarande ägare Robert Eriksson med sambo Maria köpte gården.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

BergKallegården KarisOllesgårdens uppkomst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2015
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggare gillar detta: