KarisOllesgårdens uppkomst

2015-11-08 at 02:30 Lämna en kommentar

Efter att den äldste sonen Anders i SkinnarAndersgården tagit över fädernesgården byggde hans fem år yngre bror Mats upp sin egen gård.

Då kommer vi in i en mycket intressant period i Almos nutidshistoria, som innebar den största förändringen i byns invånarsammansättning än någonsin tidigare erfarits. Den senaste stora förändringen skedde i och med att småbrukarepoken gick mot sin förgängelse med efterföljande större omsättning på folk i byn.

Kvarstående uthus

Kvarstående uthus

Mats Matsson (1824-1889) tog sig hustru Anna från Skommargården, som låg mitt emellan hans fädernesgård och sin nya gård. Den nya gården blev klar år 1855, samma år som paret fick sitt första barn. Den etablerades högst upp i byn på gammal jordbruksmark, som innan dess tillhörde Gotgården.

Det gick trögt i starten att bilda familj. De tre första barnen dog innan de fyllt ett år, och först det fjärde barnet överlevde fram till ett vuxet liv. Alla tre döttrarna fick heta Anna, och det var först den tredje dottern Anna som överlevde.

Det kanske kändes stretigt för dom att bo så långt uppe i byn. Det var svårt att komma igång, och de upplevde att de levde lite på sidan om sina närstående.

Då blev gården mellan Skommar- och Skinnargårdarna ledig och Mats och Anna tog tillfället i akt att ta över den gården. År 1869 flyttade paret dit med sin då två-åriga dotter Anna.

Deras nybyggda gård i den nordligaste delen hyrdes ut på ett 50-årskontrakt till en stor familj, som flyttade in från Nybingsbo. Det var familjen Hammarbäck. Den familjen skulle i fortsättningen sätta stor prägel på byn och dess utveckling.

I morgon fortsätter jag att skriva om vad som sedan hände på gården.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

SkinnarAndersgården KarisOllesgården – Hammarbäcksepoken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2015
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggare gillar detta: