SkommarMargits

2015-11-11 at 06:52 Lämna en kommentar

Då jag började mina bloggar om norra delen av Västra Almo nämnde jag om, att där fanns bara tre gårdar omnämnda vid storskiftets genomförande i början av 1800-talet.

Av dessa var två uppförda i början av 1700-talet. SkinnarAndersgården har jag redan bloggat om. Nu kommer turen till den andra gamla gården, som är SkommarMargits, som ligger intill huvudvägen genom byn två gårdar väster om SkinnarAndersgården.

IMG_1584 Sng.03 SkinnarMats Baksidemiljö

SkommarMargits och baksidan av SkinnarMatses

Den började som en soldatgård för Majorens kompani, som ju är det officiella namnet på Leksands kompani. Den första kända bosättaren där är soldat Olof Persson i rote Gjerss med okänt ursprung.

Eftersom soldattorp, i stil med de som fanns i Mellansverige, inte förekom i Leksands kompani, kan man göra sig en tankeställare om hur etableringen finansierades, av soldaten själv eller med nödvändigt bidrag från kompaniet. Dessutom vet vi inte heller med säkerhet, att Olof var den förste bosättaren på gården eftersom den tidigare dokumentationen var knapphändig.

I alla fall, efter honom kom soldat Lars Olsson från rote Lekatt. Första tanken är att han är son till Olof Persson, men det tycks inte vara fallet eftersom han föddes i Hjulbäck och kom till Almo från Backbyn och fortsatte sedan till Falun.

Nästa tillfälliga gårdsinnehavare som flyttade in var Erik Larsson. Igen var han inte son till förre gårdsinnehavaren Lars, utan han kom från Djäkengården i Mon. Han flyttade in på Skommargården med sin 20-åriga hustru Anna från en gård i Östra Almo, dit paret sedan flyttade, då Erik kunde ta hand om den gården.

Den militära successionen avslutades med att stabskapten Per Ihlström (1721-1786) från Dalregementet flyttade in och stannade kvar till sin död. Hans hustru Margreta överlevde honom under tre år tills även hon dog på gården. Gårdsnamnet blev helt naturligt ”Kaptensgården”, så länge som hans familj bodde kvar där.

I fortsättningen förblev gården i civila händer. Det var Per Ersson (1780-1824) från en gård i Östra Almo som flyttade in cirka år 1820 med sin hustru Anna från PerNilsgården (som ju är min hemgård) och några barn.

Med Pers inträde på gården följde även introduktionen av gårdsnamnet Skommar. Därvid skulle vi kunna dra den preliminära slutsatsen att han var skomakare till yrket. I hans efterlämnade bouppteckning står dock inget om att han hade det yrket, och i hans fall kan Skommarnamnet komma från hans moders ursprungliga gårdsnamn.

Sonen Erik bildade familj med sin hustru från Västra Björken, och deras i sin tur yngste son Anders tog vidare över i den lyckosamma generationssuccessionsordningen med hustru från Alvik. Deras yngsta dotter Karolina tog Erik från GotAugusts i Almo som make till SkommarMarits.

Det var deras dotter Margit som fått sitt namn kvar i gårdsnamnet, men hon blev kallad olika vid olika tillfällen. Ibland blev det Skommar Margit efter gårdsnamnet, eller Got Margit efter sin far eller bara ”Margits” efter att hon gift sig med Klas Bergström från Klockarberg. Gårdsnamnet Kaptensgården försvann dock ganska snabbt efter Skommarnamnets inträde.

De fick två söner, och det är nu sonen Alfs dotter Caroline som har hand om gården tillsammans med sin sambo Björn. Successionsordningen har lyckats bra i gården efter det att den miltära delen av gårdens historia var överstånden.

Gårdsnamnet är emellertid fortfarande ”Margits” eller ”Skommars”. Men det finns ju flera Skommargårdar i byn, vilket jag får anledning att återkomma om i morgon.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

KarisOlles – Gården försvann SkinnarMatsgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2015
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggare gillar detta: