SkinnarMatsgården

2015-11-12 at 03:51 Lämna en kommentar

Den tredje 1700-talsgården i norra Almo är SkinnarMatses mitt emellan de båda andra 1700-talsgårdarna.

Gamla huset

Gamla huset

Det var från början en Skommargård, men blev genom Skinnar Mats mera känd som en Skinnargård. Gården har en äldre del från 1760-talet och en nyare del, som uppfördes år 1934.

Den första gårdsinnehavaren var Jonas Per Andersson från Landtyskgården i Östra Almo, som då under en kort tid kallades Skommargården. Det var hans far Anders Persson från Jonsgården i Backbyn som hade som gift in sig i gården och tagit Jons/Jonasnamnet med sig till Almo.

Per gifte sig med Britta från Näsbyggebyn, och de hann få en dotter innan Britta dog i bröstvärk. Samma år gifte Per om sig med Anna från RisKarisgården.

Deras son Anders tog  över den nybyggda gården efter Per och Anna. Han föredrog dock släktnamnet Skommar istället för Jons/Jonas, men det senare namnet skulle emellertid leva vidare i Almo som Jones, vilket jag får återkomma till, då jag kommer fram till Jonesgårdarna i Almo.

Skommar Anders äldste son Per tog över gården. Hans dotter Anna gifte sig med Mats Matsson (1824-1889) i Skinnargården och paret bosatte sig på gården. Nu blev emellertid Skinnarnamnet det rådande över Skommarnamnet, och i fortsättningen fick gården heta SkinnarMatsgården. Gården är närmaste granne med den ursprungliga Skinnargården, som i fortsättningen kallades SkinnarAndersgården efter Mats bror som tog över den gården.

Sonen Mats Matsson d.y. (1871-1933) gifte sig med Kerstin i AlmSkinnargården i Östra Almo och blev en mycket aktiv och aktad man i bygden, som satt med i en mängd styrelser. Som ett axplock av nämnder och råd där han var verksam som ledamot kan nämnas kommunalnämnden, kommunalfullmäktige, kyrkorådet, skolrådet, barnavårdsnämnden och taxeringsnämnden.

Han var dessutom huvudman  i Handelsbankens avdelningskontor i Leksand och styrelseledamot i Leksands sparbank, och han var dessutom under en period ordförande i Siljansnäs missionsförsamling. Det sades dessutom om honom att han var en duktig hemmansägare och timmerkörare.

Nya huset

Nya huset

Sonen Erik uppförde det nya huset på gården som blev inflyttningsbart året efter faderns död. Dessutom byggde han fritidshuset på KarisOllesgården. Modern bodde kvar i det gamla boningshuset, och det nya huset hyrdes ut till familjen Evert Bergfeldt under 1940- och 1950-talen, då Erik jobbade i Stockholm.

Eriks dotter Kerstin har tagit över hela SkinnarMatsgården och använder det gamla huset som fritidsgård för sin familj, medan det nya huset är tidvis uthyrt för fritidsändamål.

Entry filed under: Uncategorized.

SkommarMargits Asplundsgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2015
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggare gillar detta: