Asplundsgården

2015-11-13 at 05:18 Lämna en kommentar

I min historiska beskrivning om gårdarna i Almo by håller jag nu på med den norra delen av Västra Almo.

Från Grophanskorsningen utgår Skinnargattu från den stora byvägen som fått namnet Alviksvägen. Skinnargattu börjar med Grophansgårdarna och fortsätter med de två Skinnargårdarna. Sedan har fortsättningen av vägen blivit ett populärt fritidshusområde med sex fritidsstugor.

IMG_1592 Sng.14 Smångs Eivor MiljöJa, en av dessa har omvandlats till ett permanentboende. Det var Eivor och Per-Olov Smångs som restaurerade och byggde till i sitt fritidshus, så att de år 2012 kunde flytta in för året-runtboende. Tyvärr omkom Per-Olov tragiskt i en olycka två år därpå, och Eivor bor ensam kvar i sitt hus. Grannhuset tillhör hennes syster Inger.

Men det finns en gård till längs Skinnargattu och det är Asplunds, där numera Anita Ahlberg bor tillsammans med sambo Tage Skalk från GössaSkalkgården. Vintertid har gården varit Almos mest isolerade gård fram tills dess att Smångsfastigheten fick året-runtboende i huset.

IMG_1593 Sng.15 AsplundsAsplundsgården byggdes upp cirka under 1920-talet av Anders Larsson (1881-1940) från gamla Backhansgården i Östra Almo tillsammans med sin hustru Maria från Karisgården i Hallen. I samband med flytten tog de sig det nya efternamnet Asplund.

Ende sonen Sven fick ta över fastigheten, då han var bara 13 år gammal, och givetvis var han för ung för att bo i det isolerade huset själv.

Deras två barn blev moderslösa då sonen Sven var nio år gammal och faderlös fyra år senare, då han med sin syster Signe flyttade till Eklunds Anna i Backbyn som hade sonen Arne hemma, som var i samma ålder som Sven. Sedan bodde hon hos skolläraren Danielsson i Almo under en kortare tid, innan han flyttade in hos farmodern Brita Andersdotter Backhansgården.

Sven hade en ambition att förkovra sig, och han flyttade tillbaka till Asplundsgården, där han på husets övervåning satt och läste in Hermodskurser för att kvalificera sig att komma in på skogsskola, och skaffade sig samtidigt nödvändig skogspraktik. Samtidigt hyrde han ut undervåningen till Back Sven och hans mor Back Maria.

Under åren 1957-58 gick han skogsskoleutbildningen i Hällnäs, Västerbotten, där han utexaminerades till skogvaktare. Sven blev därvid den förste i byn som utbildat sig och tagit en examen efter folkskolan. Det var förresten samma utbildning i samma skola som jag tog min skogsskoleexamen 1965, där jag lade min grund till andra vidareutbildningar.

Efter  skogsskolan flyttade Sven in hos sin syster Signe i Stockholm, då han arbetade som kartritare på vintrarna och gjorde fältarbeten i Lappland under somrarna under tre års tid. Därifrån flyttade han till Domänverket i Gävle, där han gifte sig med sjuksköterskan Gun-Britt Asplund. Paret flyttade till Fellingsbro där hustrun år 1963 födde en son. Familjen flyttade år 1967 till Uppsala, där Sven jobbade på kommunen. Det blev hans sista jobb innan han gick i sjukpension år 1985 och flyttade då till sin familj i Siljansnäs, som då hade flyttat till Robacksgattu i centrala Sijansnäs.

Hustrun flyttade år 1977 med sonen in på Asplundsgården, då hon hade fått jobb i Leksand och blev 1982 distriktssköterska i Siljansnäs. Den tjänsten uppehöll hon en längre tid och hann bli en omtyckt och engagerad kvinna i bygden

Deras ende son Lars flyttade så småningom till en gård i Östra Almo, men det kommer jag att återkomma till.

Tandläkarfamiljen Söderberg köpte gården c:a år 1967 för fritidsbruk, och de sålde vidare 1972 till nuvarande ägare familjen Ahlberg.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

SkinnarMatsgården Nytt från Mukkunni Hill vecka 546

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2015
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggare gillar detta: