Torez

2015-11-16 at 05:35 Lämna en kommentar

Efter RisPersgården viker Vårmyrvägen av från Alviksvägen. Där finns bara två gatuadresser med hus, som byggdes på ”Kallåkren”.

Den ena adressen är 8:an, som är ett fritidshus, som äldsta dottern till Bond Jerk byggde upp. Hon sålde det senare till Petterssons, som har fortsatt att använda det huset som fritidshus.

Den andra adressen är 10:an där Ann-Christine och Tore Hammarbäck har slagit ner sina bopålar. Ann-Christine ”Anki” kommer från Landgården i Gassarvet medan Tore kommer från den välförgrenade Hammarbäckssläkten i Almo.

IMG_1404 Avv.291 Ann-Britt Huset

GotGunnars nuvarande Ann-Britt

Hans far Gunnar föddes i Gotammes och gifte sig i Storpers. Paret byggde eget hus omedelbart söder om Grophansgårdarna, ett hus som sedan Tores syster Ann-Britt tog över efter deras fars död 2002. Det är ett av få återstående hus med fasadtegel i byn. Gunnar fick fyra barn av vilka alla blivit kvar runt Siljan, varav tre i Siljansnäs.

Tore är den siste personen bosatt i byn som har fortsatt med eget jordbruk. Han är Västra Almos siste bonde. Det finns emellertid en bonde till i Östra Almo, men han är inte bosatt i byn, och jag får kanske presentera honom närmare, då jag kommer till Östra Almo med mina gårdsbeskrivningar.

Tore spelar dragspel gärna och ofta tillsammans med sin välsjungande hustru. De kallar sig då ”Torez” varhelst de uppträder, vare sig det är i byn, på äldreboendet, ”utbyes” eller i Frikyrkoförsamlingen, där de båda har sin religiösa hemvist.

Sedan är det trevligt att dottern Sara med familj har tagit över gården Nygårds, vilket innebär att GotGunnargrenen av byns Hammarbäckssläkte har tre arvingar i två generationer, som är året-runtboende i byn på egna fastigheter.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

RisPersgårdarna Norra delen av norra Västra Almo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2015
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggare gillar detta: