JonesErikgården

2015-11-18 at 05:37 Lämna en kommentar

Nästa väg längs Alviksvägen norrut efter Vårmyrvägen är Tjärdalsvägen som även den har bara två gatuadresser. Den ena adressen går till en gård och den andra till ett vinterbonat hus för fritidsboende.

I det mindre huset hyr Karin Hjort, vars mor Birgit har fritidshus på Bäckängsvägen. Birgit är dotter till Anna Bolén, som var uppväxt på Bolénsgården i Östra Almo.

Gården är JonesEriks, som är den ursprungliga Jonesgården och uppfördes år 1880 av Jones Erik Danielsson (1847-1890). Erik var den som införde Jonesnamnet i byn, och namnet kommer från gårdsnamnet Jons i Backbyn. För den som är road av att veta mera om hur Jonesnamnet kom till byn, har jag skrivit en detaljerad redogörelse, som jag kan mejla över till den som är intresserad.

Det började med att Anders Persson (1711-1762) från Jonsgården i Backbyn gifte in sig i dåvarande Skommargården i Östra Almo. Gården hette senare Landtysk och nu senast Land. Hans son Per byggde upp Skommargården SkinnarMats och kallade sig då för Jonas Per. Erik gifte in sig i SkommarMargits och ändrade gårdsnamnet Jonas till Jones på sin nybyggda gård.

Jones Erik d.ä. fick en son Anders som gifte sig till RisJonesgården, där Jones namnet ersatte Ris som gårdsnamn. Det blev Anders yngre bror Jones Erik d.y. som tog över JonesErikgården.

JonesLasses

JonesLasses

Erik d.y.:s äldste son Lars (1920-1987) byggde upp ett eget hus intill Alviksvägen, vilket blev Almos nordligast belägna hus. Äldste sonen flyttade till Bodlindor, och det finns god anledning att omnämna hans dotter Ann-Kristin. Hon har utvecklats till en mezzosopransångerska av hög klass, som då och då sjunger på de stora världsestraderna. Är man uppmärksam kan man kanske dessutom få tillfälle att lyssna till henne i Siljansnäs kyrka, där hon har gästsjungit några gånger.

Lars lät gårdsnamnet bli efternamn, och det är fortfarande en Lars Jones som äger och sköter huset. Han är den siste i byn, som bär namnet Jones.

Efter Jones Erik d.y. såldes den gården till nya ägare och senaste ägare är Anna och Mikael Winberg.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Norra delen av norra Västra Almo Turförberedelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2015
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggare gillar detta: