Östra Almos första gårdar

2015-11-24 at 06:16 Lämna en kommentar

Det är naturligvis omöjligt att med säkerhet fastställa när den första gården i Östra Almo kom till, men vi kan med vissa antaganden, utifrån de få uppgifter som finns, göra oss en föreställning om hur det har gått till.

De första uppgifterna om Almo by hittar vi i skattelängderna, och i den första tillgängliga från 1539 hittar vi igen två skattepliktiga hushåll i Almo. Det ena tillhörde Persson och det andra Jon. Jag har ganska säkert kommit fram till att dessa hushåll låg i Västra Almo, och är idag efter nästan 500 år identifierbara som Brasar och Ollasgårdarna mitt i Västra Almos centrum.

Centrala Östra Almo -majstångsplatsen med härbresklunga

Centrala Östra Almo –  majstångsplatsen med härbresklunga

Jon bodde på Ollasgården och efter honom finns två Jonsöner, Olof och Lars, i Almo. Olof var den äldre brodern, som tog hand om Ollasgården efter sin far, medan Lars ser ut att vara den förste från Västra Almo, som slog ner sina bopålar i Östra Almo.

Lars föddes på 1510-talet, då Sverige fortfarande var ett katolskt land. Gårdens uppförande borde ha skett under 1540-talet, då även sonen Per Larsson föddes. Per finns med i skattelängderna på 1570-talet, och han var år 1571 även med och bidrog med 46 öre som sitt tionde till Älvsborgs lösen.

Ett par andra skattebönder finns med i skattelängderna under 1570-talet. Det är Anders Halvardsson eller ”Halffuerdss” som det står i längden. Han var rikare än Per och blev tvungen att punga ut med 93 öre som sitt bidrag till Älvsborgs lösen. Med namnet Halvardsson kommer han knappast från trakten, och han var säkert nyinflyttad till Näsbygge fjärding.

Han ägde då 3 lod silver, 30 mark koppar, 7 kor, 2 tvåårs ungnöt, 1 ettårs ungnöt, 4 får, 5 getter och två svin. Egentligen en ganska ansenlig förmögenhet för en nykomling. Summa värde var 930 öre, och 10% gick alltså åt till att betala landets krigsskulder.

Dessutom har vi Anders Matsson som föddes på 1520-talet. Han var med i taxeringslängden 1549 och en tiondelängd 1560.

Dessa tre gårdar bildar den egentliga kärnan av Östra Almo men ser inte ut att ha gemensamma förfäder. Eftersom det inte finns tidigare nedteckningar bevarade, som skulle kunna beskriva deras tidigare bakgrund, ska det nog inte uteslutas att även deras fäder bodde i Östra Almo. Det kan till och med vara så att Östra Almo är äldre än Västra Almo, men jag kan bara hålla mig till de äldsta nedteckningarna från byn.

I fortsättningen ska jag avslöja vilka dessa tre första gårdar i Östra Almo är, och hur de lyckades komma igång uppe på Backen.

 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Västra och Östra Almo i perspektiv Holgårdens uppkomst i Östra Almo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2015
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggare gillar detta: