Holgårdens uppkomst i Östra Almo

2015-11-25 at 06:50 Lämna en kommentar

Holgården, vad var det för gård?

Ingen numera levande ser ut att ha hört talas om en sådan gård i Almo. Ja, det skulle i så fall vara jag och några till som har läst på i gamla kyrkböcker. Det har sin förklaring.

Som vanligt tar jag det från början. Det var då Lars Jonsson från Ollasgården i Västra Almo flyttade in i sin nybyggda gård uppe de mera högbelägna delarna på Backen, som är en av två delar av Östra Almo. Den andra delen är Almgårdarna invid Almoån. Lars kanske var den förste bosättaren i Östra Almo.

Lars Jonsson föddes på 1510-talet och gårdens uppförande borde ha skett under 1540-talet, då även sonen Per Larsson föddes. Per finns med i skattelängderna på 1570-talet, och han var år 1571 även med och bidrog med 46 öre som sitt tionde till Älvsborgs lösen.

Sedan blir det svårt eftersom jag ännu inte har hittat någon Lars Persson, född cirka 1570-talet. Han är en viktig länk till nästa generation. Om jag hittar igen honom skulle han ha haft tre söner Johan, Mats och Per. Johan var äldst och tog över gården, men han avled tidigt och hans bror Mats fick ta över. Per byggde upp sin egen gård KarisNybergs strax intill.

Mats Larsson, född cirka under 1590-talet, tog alltså över gården och blev dessutom Almos första kyrkvärd. Då får vi veta, att det fanns kvinnor även på den tiden. Hans hustru hette Anna Larsdotter, och hon kom från byn Björken.

Mats engagemang som kyrkvärd blev inledningen till en inom familjen sex efterföljande generationer lång insats i kyrkan i den funktionen.

Det måste vara unikt även på riksnivå.

 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Östra Almos första gårdar Holgårdens fortsatta utveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2015
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggare gillar detta: