Holgårdens fortsatta utveckling

2015-11-26 at 09:07 Lämna en kommentar

IMG_1484 A11 Stormats bostadshusErik Matsson föddes på Holgården cirka år 1620 genom sina föräldrar kyrkvärden Mats Larsson och hans hustru Anna.

I egenskap av att vara den äldre sonen i familjen tog han över gården. Hans yngre bror Lars byggde då upp en egen gård AlmNises som blev Almgårdarnas första gård i den södra delen av Östra Almo. Det blev även Lars som övertog familjens förtroenduppdrag att under sex efterföljande generationer vara kyrkvärd i Leksands kyrka.

Erik gifte sig med Karin och de fick två söner. Mats övertog gården, och hans yngre bror Lars byggde upp en egen gård Momats, som blev första granne till AlmNises.

Mats Ersson (1647-1704) gifte sig med Margita från Tibble, och de fick tre barn. Margita var syster till länsman Johan Persson. Deras unda dotter Karin dog ung, medan äldste sonen Erik som soldat i rote Landtysk gick ut i krig. Om honom står det att han ”är i Ryssland död”, och han fick stå som ytterligare ett exempel på krigens förstörelse ute i byarna.

Hans yngre bror Mats tog över gården med sin hustru Anna från Björken. De fick dock bara en son som avled vid tolv års ålder. Gården blev tom.

En dotter Margita i Momatsgården tog över tillsammans med sin make, en soldat i rote Gjers. Han deltog i många blodiga slag och omnämns i Stralsund i Pommern, och han blev fången i Danmark. De fick fem barn men tre dog innan de fyllt ett år och ingen av de övriga två kunde ta över gården.

Gården stod tom för andra gången.

Ny ägare blev Margeta från BackOllesgården på Backen tillsammans med Ol Anders Matsson från Björken. Det var då gårdsnamnet Hol kom till. Innan dess fanns inget gårdsnamn angivet. Men alla deras tre barn dog, Anna vid sju år ålder, Mats vid 11 år och Margreta vid 3 års ålder, samma år som modern dog.

Ol Anders gifte om sig med en en annan kvinna från Backen, och begåvades med åtta barn. Äldste sonen Per tog över och efter honom dottern Kerstin, som gifte sig med Erik Matsson från Backbyn.

Det gick inte bra för Kerstin och Erik (1776-1855). De satte sig i skuld till Limå bruk, som gärna satte gårdsinnehavare i en prekär situation då tillfälle gavs, så att de inte kunde betala sina uppkomna skulder.

Jag läser i dåtida officiella handlingar om en ”Utmätning hos Erik Matsson i Almo 5/10 1836 för Limå bruksägares fordran. Tillgång saknas.

Det var början till slutet för Holgården i Almo.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Holgårdens uppkomst i Östra Almo Holgårdens fall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2015
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggare gillar detta: