Holgårdens fall

2015-11-27 at 04:11 Lämna en kommentar

Nu har nog de flesta Almobor kommit underfund om vilken gård i Almo jag menar då jag säger Holgården.

IMG_1559 SST Karta norr om BackgattuPå den norra delen av Backgattu från storskifteskartan 1826 syns gården med bokstavslittera kursivt D (mellan I och Öa). I förteckningen anges att Limå bruksägare står som ägare. Då är vi inne i de riktigt gamla gårdsområdena i Östra Almo.

Holgården är den tredje gården, som Limå bruk lyckades roffa åt sig i Almo på bara några få decennier. Tyvärr var det de äldsta och finaste gårdarna som drog inköparna till sig. Emellertid hade Holgården sjangserat kraftigt under de senare generationerna före storskiftet och kanske då inte var i sitt bästa skick.

Limå bruk satte gärna in eget folk i sina nya kolargårdar. I fallet Holgården blev det en familj från Voxna som år 1844 flyttade till Siljansnäs och 1869 vidare till Holgården. Dottern i familjen gifte sig med Almobon August Hammarbäck och hyrde KarisOlles, samtidigt som övriga delen av familjen bosatte sig på Holgården.

Gården köptes tillbaka av folk från granngården Landins, och Landinssonen diversehandlanden Anders Matsson drev sina affärer från Holgården så länge han levde. Familjen flyttade då till Repbäcken och 1942 vidare till Kvarnsveden. Sonen Sven lever fortfarande, och han är en av de sista i Almo, som bevarat det i Östra Almo mest använda gårdsnamnet Back i sitt namn.

Numera är familjen Inga-Lill Ekman och Lennart Olsson ägare till gården, men själva är de bosatta på en annan Almofastighet.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Holgårdens fortsatta utveckling Nytt från Mukkunni Hill vecka 548

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


november 2015
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggare gillar detta: