Återblick på Backens gårdar

2015-12-02 at 06:18 Lämna en kommentar

I mina historiska beskrivningar om Almos gårdar är jag klar med Västra Almo och håller nu på med Östra Almo, där jag strax har betat av gårdarna norr om Backgatan, som skär Backen mitt itu från öst till väst.

IMG_1560 SST Karta Östra Almo

Östra Almo Storskifteskartan 1826

Av Östra Almos tre riktigt gamla gårdar från 1500-talet ligger två på den norra delen av Backen. Där har jag beskrivit Holgården littera D och BackPers (Landins) littera I. Den tredje 1500-talsgården med litterabeteckningen E ligger på den södra sidan av Backgattu och är demografiskt skilt från norra sidan.

Men först ska jag beta av återstående gårdar på norra sidan, innan jag kommer till den södra sidan.

Holgården fick inte något egentligt demografiskt genomslag på Backen. Ättlingarna bildade bara en ny gård på södra delen av Backen, men gården är däremot modergård till Almgårdarna söder om littera Y.

Däremot kan vi konstatera att BackPers är den egentliga modergården för gårdarna på norra Backen, där ättlingar skapade nya gårdarna Gjerss littera Ja, med förlängning till Land littera H, och BackMatses, där litterabeteckning saknas, med förlängning till BackPellas littera Öa.

För mig återstår nu beskrivningen av BackMatses och de nyare gårdarna, vilka jag här definierar som gårdar uppkomna efter revningen 1734, innan jag går över till den södra sidan av Backgattu.

BackMatses är en spännande gård, därför att den har gäckat mig länge, men nu börjar jag få ett grepp om vad som hänt på den gården. Gården var den första avknoppningen från BackPers, men senare försvann den. Nu börjar jag veta hur och varför.

Fortfarande är jag dock inte helt klar över, om det i folkmun gamla gårdsnamnet StorMatsgården är en benämning på Holgården eller BackMatses. Hittills har jag inte sett det namnet i skrift. Sven Land, född 1919 i BackPers, insisterade på att Holgården är den gård som kallades StorMatsgården med påbrå från Almos första kyrkvärd Mats Larsson. Däremot kallades skomakare Back Johan även för StormatsJohan, som ju är en av arvingarna från BackMatses. Vi får se om det kommer att klarna under nästkommande år.

I morgon kommer våra svenska gäster till Mukkunni Hill, och vi får se vilken av nästföljande dagar jag kan fortsätta med, om vad som hände med BackMatses i Östra Almo.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Landgården Gäster till Mukkunni Hill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


december 2015
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d bloggare gillar detta: