BackMatsgårdens fortsättning

2015-12-10 at 02:47 Lämna en kommentar

Efter branden 1792 är de sidor i kyrkböckerna som skulle ha beskrivit BackMatsgården tomma.

Sedan tillkom ett nytt gårdsnummer för Back Mats Ersson 1781-1856 och hans familj. Fysiskt vet vi inte vilken gårdsplats det skall vara, men jag utesluter inte att det kunde ha varit Holgården som då hade kommit under ägandeskap av Limå bruk. Hans son Anders tog över men inget av hans barn stannade sedan kvar på det gårdsnumret.

Anders äldste son Mats Andersson 1850-1926 flyttade hemlöst runt på olika ställen i Almo och Fornby mellan 1886 till 1893 med hustrun Karin från ErikJönsgården i Fornby och flera småbarn. Familjen landade slutligen på den gamla Smångsgården i Västra Almo, där de etablerade sig. Smångsfolket hade själva byggt nytt strax intill och flyttade in i nyare och mera bekväma hus än de som fanns på den gamla Smångsgården.

Mats yngre bror Anders flyttade till RisKarisgården med sin familj och yngste brodern Per tog över Svödgården med sin hustru.

Mats var den ende av bröderna som behöll gårdsnamnet Back, samtidigt som det namnet försvann från släktgårdarna i Östra Almo. De bildade en stor familj och fick många barn, varav två blev kvar på gården. Dessa var skomakare Back Johan Matsson med familj och hans syster Back Maria Matsdotter med familj. Dessa två familjer samsades på samma gård men bodde i olika hus.

Ingen av deras barn stannade emellertid kvar på gården. Back Sven bodde under en slutperiod med sin mor Maria i Asplundsgården, och Johan byggde ett nytt hus med inflyttning år 1955 på Råbäcksvägen. Den flera hundra år gamla Smångsgården revs under 1970-talet i samband med laga skifte.

Den ursprungliga BackMatsgården på Backen brann ner 1792. Sedan blev det ett tillfälligt boende i Östra Almo innan den nya BackMatsgården upprättades i Västra Almo. Nu är även den borta.

Jag skulle tro att jag framöver får anledning att återkomma med lite mera funderingar omkring namnet StorMatsgården. Jag misstänker nämligen att det tillfälliga boendet för Mats med sin familj i Östra Almo var på Holgården, men först behöver jag ytterligare fördjupa mina efterforskningar.

Det finns mycket intressant historik om gårdarna i Östra Almo som ytterligare går att gräva fram.

I övermorgon ska jag emellertid berätta mera om vad som hände Erik Matsson II:s syster Anna Matsdotters familj efter den förödande branden.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

BackMatsgårdens uppkomst och fall Branden 1792 på Backen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


december 2015
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d bloggare gillar detta: