Branden 1792 på Backen

2015-12-11 at 05:30 Lämna en kommentar

För mig känns det märkligt att kännedomen att en så stor brand som den som hände i byn för bara drygt 200 år sedan blivit helt bortsuddad ur byns historia.

Ingen hörsägen i byn ger en antydan om någon sådan brand, och ingen nu levande har någonsin hört någon berätta om detta från tidigare generationer. Även kyrkböckerna har helt gått förbi att branden förekommit. Hade det inte blivit en riksnyhet med förstasidesartikel i ”Inrikes Tidningar” hade även jag helt missat den branden.

IMG_1559 SST Karta norr om BackgattuVart brann det? Vi vet inte exakt men vi har tillräcklig information för att göra oss en föreställning.

Kartan till vänster är den del av storskifteskartan från 1826 som beskriver Backen norr om Backgattu. Bokstäverna är den litterabeteckning gårdarna fick i samband med storskiftet.

Gårdarna fick ett nummer i samband med revningen på 1730-talet och gårdarnas nummer följde ungefärligt den ordning de fysiskt låg i landskapet. Gårdarna Ä och Ö är uppbyggda senare än då revningen genomfördes och har ett högre nummer än de fem äldre gårdarna.

D (Hol) hade nummer 8, H (Landtysk) nummer 9, Ja (numera försvunna Gjerss) nummer 10 och I BackPer-Landin nummer 12. Gård nummer 11 BackMats hade försvunnit genom branden tre decennier innan kartan ritades och fick ingen litterabeteckning, men gården borde ha legat någonstans mellan Gjerss och BackPers rimligen i den stora öppning som bildats mellan Ä och I. Vid storskiftet blev det området en allmänning med gemensamt ägande, dit byborna sedan flyttade sina härbren i en tät gyttrig klunga.

De två gårdar som brann ner var BackMats och BackPellas (Öa) och troligen var det även några uthus på BackPers som försvann i branden men hade återuppbyggts innan storskifteskartan ritades.

Brandområdet följde i så fall norra delen av Backgattu från Bäckängsvägen till den väg som gick till Gjerssgården.

BackMatsgården byggdes inte upp igen efter branden. Den andra gården som brann ner, BackPellasgården littera Öa, byggdes dock upp igen.

Den gården får jag anledning att återkomma till i min blogg i morgon.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

BackMatsgårdens fortsättning BackPellasgårdens uppkomst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


december 2015
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d bloggare gillar detta: