BackPellasgårdens uppkomst

2015-12-12 at 06:51 Lämna en kommentar

Det var Per Persson 1712-1759 från JonsPellesgården som med nygifta hustrun Margeta Andersdotter från SkinnarAndersgården i slutet av 1730-talet flyttade in som främmande fåglar mitt i det tätt sammanbyggda gamla gårdskomplexet uppe på Backen.

Gårdsnamnet BackPellas förekommer inte i kyrkböckerna, och är det namn som uppkom i folkmun. I kyrkböckerna under 1700-talet var gårdsnamnet Lissel. Han var nämligen son till Store Per Persson i JonsPellesgården.

Det var naturligt att sonen Per Persson då blev kallad Liss Per Persson och Liss genast blev Lissel som gårdsnamn för den nya gården. I Almo fanns många LissPers och StorPers och i folkmun blev det Pelles/Pellas uppe på Backen och därmed uppstod namnet BackPellasgården.

Gården brann ner i den stora branden 1792 och och försvann tillfälligt ur kyrkböckerna. Utan minsta kommentar av prästen! Det gamla gårdsnumret 23 överfördes till den nybyggda Pilommes i Västra Almo. Då BackPellasgården byggdes upp igen övertog den gården BackMatsgårdsnumret 11.

Den här manövern, utförd av Leksandsprästen, har komplicerat för senare släkt/byforskare, och det tog mig lång tid att reda ut hur det förhöll sig. BackPellasgårdens gårdsnumrering är alltså 23a fram till branden och 11b efter branden. De små bokstäverna a och b är mina egna tillägg för att förenkla förståelsen för vilken fysisk gård som avses.

Det var Pers sonsons enda barn dottern Nolåkers Margeta Andersdotter född 1787 som efter branden tog hand om den nyuppförda gården. Vid brandtillfället var hon emellertid bara fem år gammal, och hon bodde då ensam med sin 61-åriga farmor i huset. Efter branden bodde de troligen hos någon av sina grannar och fick hjälp med att bygga upp ett nytt hus. Här kom säkert pengar från riksinsamlingen till stor hjälp.

Då Margeta år 1807 var 20 år gammal gifte hon sig med den ett år äldre Erik i gamla Smångsgården i Västra Almo och paret tog gemensamt hand om Margetas hemgård BackPellas. Han dog emellertid år 1811 i lungsot efter bara fyra års äktenskap, och de hann få en dotter. Varför Margeta hade tillägnats gårdsnamnet Nolåkers vid storskiftet återstår ännu att komma på.

Margeta gifte om sig med grannsonen den fem år äldre Mats från BackMatses redan året efter, alltså 1812, och de båda nerbrunna gårdarna förenades. Detta är orsaken till att BackPellas övertog BackMatses gårdsnummer 11.

Hon hade emellertid otur med sina äkta män, och efter ett år dog även han, men Margeta hann den här gången få en son Erik Matsson född 1812, som senare fick överta gården. I storskifteshandlingarna 1826 är det fortfarande Nolåkers Margeta Andersdotter som står som ägare till gården med litterabeteckningen Öa.

Margetas far dog en månad innan hon föddes och hennes mor dog, då hon var bara ett år gammal. Den föräldralösa Margeta fick se sin hemgård brinna ner fullständigt vid 5 års ålder. Hon gifte sig första gången 1807 och hennes andra man avled 1813, då Margeta fortfarande bara var 26 år gammal.

Vilket öde! Det blev lite väl mycket för en ung människa. Det kanske inte var så underligt ändå att branden utmynnade i en riksinsamling för de drabbade. Margeta blev ett speciellt ömmande fall redan innan hennes otur att bilda familj ytterligare förvärrade hennes situation.

Vad hände henne sedan? Den okunskapen får bestå hos mina ärade bloggläsare tills i nästa vecka. I morgon fortsätter jag min blogg med en veckorapport med nyheter från Mukkunni Hill.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Branden 1792 på Backen Nytt från Mukkunni Hill vecka 550

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


december 2015
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d bloggare gillar detta: