BackPellasgårdens fortsättning

2015-12-14 at 01:07 Lämna en kommentar

Den djupt olycksdrabbade Margeta Andersdotter 1787-1860 på BackPellasgården, gifte aldrig om sig en tredje gång.

Hon bodde kvar på den nyuppförda gården efter branden 1792 med sina två barn Brita Ersdotter och Erik Matsson. Där gjorde hon emellertid en storstilad insats genom att ta hand om två barn som blivit föräldralösa i Tyskgården efter att deras föräldrar avlidit. Margeta visste vad det innebar att bli utan sina båda föräldrar.

IMG_1553 A33 BackPellasDottern Brita gifte in sig till en Görasgård i Alvik, och det var Erik som tog hand om den nyuppförda gården med sin hustru Karin från Storpersgården i Västra Almo. Deras tre döttrar gifte in sig i gårdarna Tross, Smångs och JonsPelles i Västra Almo. Deras yngsta barn, sonen Erik Ersson född 1853, fick i sin tur ta över gården med sin hustru Kerstin från Backbyn.

Erik och Kerstins yngsta barn dottern Karin, född 1888, tog över gården med sin make Erik från Hansgården i Västra Almo. Familjen lämnade gården och flyttade till Barkargärdet i Borlänge.

Sonen BackPellas Lennart begick som vuxen tyvärr självmord genom att avfyra ett gevärsskott med pipan i munnen, och det är genom Lennart jag första gången fick höra talas om gårdsnamnet BackPellas. Som barn var han retad för att vara kortväxt, och för att han var den som var minst i klassen i skolan.

Ny ägare blev Anders Larsson från granngården gamla Backhansgården. Han flyttade in med sin familj efter att deras hemgård brunnit ner. Familjen antog namnet Asplund och byggde upp en egen ny gård på Skinnargattu i Västra Almo.

Sonen Lars bosatte sig senare på BackPellas under tiden familjen byggde ett nytt hus på Ånäsvägen i närskapet. Lars omkom emellertid tragiskt i en arbetsplatsolycka innan familjen hann flytta in i sitt nya hus, men hans familj gick vidare.

Det är svårt att hitta en gård i Almo med så många tragiska händelser förknippade med gården under hela dess existenstid.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Nytt från Mukkunni Hill vecka 550 Till gänget i Varkala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


december 2015
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d bloggare gillar detta: