Södra delen av Backen i Östra Almo

2015-12-27 at 02:43 Lämna en kommentar

Söder om den väst-östliga linjen Backgattu-Ånäsvägen ligger ett antal gårdar med delvis skilt historiskt ursprung från de gårdar som ligger norr om den linjen.

IMG_1558 SST Karta söder om BackgattuUrsprungsgården är 1540-talsgården BackOskars, med litterabeteckningen E vid storskiftet på 1820-talet, intill Östra Almos majstång. Från början var gårdsnamnet Mor, men det namnet överfördes av en av sönerna till den granngård som idag heter Mor. Gårdsnamnet blev istället det mer intetsägande Back och är mest känd som BackOskars.

Området har bestått av sex gårdar, uppbyggda under 200-årsperioden 1540-talet till 1740-talet, av vilka de fyra gårdarna BackOskars (littera E), Mor (littera D), nya Backhans (littera Y) och Karis Nybergs (littera F) återstår.

Den gamla Backhansgården (littera C) brann ner på 1920-talet. Den andra är BackOlles (littera G), som brann ner i en förhärjande brand på 1830-talet tillsammans med KarisNyberggården och troligen del av Morgården.

KarisNybergs byggdes upp igen, och den är egentligen en blandgård i avseende på befolkningshistoriskt ursprung med

  • Holgårdsursprung från 1600-talet
  • ingifte från Morgården (BackOskargårdsarvingar) på 1700-talet, och
  • blev en ny gård efter branden med nytt folk från SkommarOlles (BackPersarvingar) på 1800-talet.

En annan gård som geografiskt ligger på Backen, men som befolkningshistoriskt skall hänföras till Almgårdarna är AlmNygårds (littera Z) eftersom gårdens ursprung kommer därifrån och gården ärvde sina ägor därifrån. Den gamla Backhansgården kommer i ett mellanläge eftersom den etablerades av ett par som var ättlingar till BackOlles i södra Backen och Almgårdarnas ursprungsgård.

Återstår alltså i dagsläget bara BackOskars och Morgården som genuina BackOskarsgårdar i södra Backen, vilket har gjort mig tveksam om man ska skilja norra och södra Backen åt. Det ger dock en tydlig markering åt att Östra Almo består av tre ursprungsområden med bakgrund från 1500-talet:

  • BackPers
  • BackOskars
  • Holgårdsområdet med Almgårdarna

Som kuriosa kan jag ytterligare referera till 1930-talets omdiskuterade och kontroversiella rasbiologiska undersökning. Där framkom att medellängden på invånarna i Östra Almo var 6 cm längre än för de som då bodde  i Västra Almo. Kan just undra om bakomliggande faktorer?

 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Nytt från Mukkunni Hill vecka 552 BackOskargårdens uppkomst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


december 2015
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d bloggare gillar detta: