BackOllegårdens uppkomst

2015-12-30 at 02:54 Lämna en kommentar

I BackOskargårdens fjärde generation föredrog sonen Olof att bygga upp sin egen gård tätt intill fädernegården, Det blev BackOllegården med litterabeteckningen G i storskifteshandlingarna. Fädernegården fick istället systern Britta med sin familj ta hand om.

Det blev trångt om utrymmet mellan dessa två gårdar, och gårdsplanen på BackOlles krymptes till ett minimum. Det sades att gårdsbonden inte hade tillräckligt med plats att vända häst och trilla på den kringbyggda gården.

Back Olof Andersson (cirka 1618 – 1681) gifte sig med med Elisabet Ersdotter från Torrberg och blev en betydande man i bygden. Torrberg tillhörde på den tiden Näsbygge fjärding, och han gifte sig alltså ”inomfjärs”, även om byn låg ganska avsides från Näsbylandet, som var fjärdingens centralområde.

Då mindre bemedlade i byn avled och inte hade råd med sina begravningar, var det ofta Olof som grep in och testamenterade pengar åt dessa. Hans namn syns ofta i samband med begravningar. När det sedan var dags för hans egen begravning testamenterade familjen en hel ko, vilket var ett mycket tydligt tecken på hans goda ekonomiska ställning och vilja att framträda i bygden.

Makarna fick två söner, och den äldste sonen Erik tog hand om gården. Då den yngre sonen Anders gifte sig blev det pampigt storgårdsbröllop, då han gifte sig med Margeta från den aktade kyrkvärdsgården, som var huvudgård bland Almgårdarna. De uppförde tillsammans den stora fina Backhansgården, som blev den östligast belägna gården på Backen.

Back Erik Olsson (1646-1718) gifte sig med Brita från Backbyn. De började med att skaffa sig fosterdottern Karin, innan de fick två egna söner Olof och Erik. Den yngre sonen Erik bodde kvar på gården med sin hustru från Björken. De fick bara en son, som avled vid sex års ålder. Det var året innan även Erik avled.

Den äldre sonen Back Olof Ersson (1675-1744) tog över BackOllesgården med sin hustru Margita från Alvik. De fick 10 barn, av vilka två dog som barn. Två döttrar gifte sig till Björken, en till Holgården på Backen, en till Alvik, en till Tasbäck och en levde kvar på gården. Sonen Per gifte sig till MoenHermangården i Västra Almo, och det var hans äldre bror Olof som fick ta hand om fädernegården.

Back Olof Olsson (1706-1773) tog sin hustru Karin från Skräddargården i Alvik. De fick fyra barn, där dottern Anna gifte sig till Skommargården i Backbyn. Äldste sonen Erik avled vid 26 års ålder och gifte sig inte.

Andresonen Olof gifte sig med Brita från Alvik, bosatte sig på gården och fick tre barn. Deras ende son Erik föredrog att ta över släktgården BackOskars istället för fädernegården. Hans två systrar gifte sig till BondBergströmgården i Västra Almo och till Björken och det blev inom familjen som förde gården vidare. Istället blev det Olofs yngre bror Per som tog över.

BackOlles Per Olsson (1747-1787) gifte sig med Karin från en Nygårdsgård i Näsbyggebyn, och de fick fyra barn tillsammans. Två av dom dog som barn, dottern Karin gifte sig till BrasarGöstas i Västra Almo, och sonen Erik tog över gården.

BackOlles Erik Persson (1780-1859) gifte sig med den 13 år äldre Brita från en gård i Almo, men äktenskapet blev barnlöst.

Ingen arvinge kunde omedelbart ta över gården.

 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

BackOskargårdens fortsättning BackOllegårdens slutliga öde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


december 2015
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d bloggare gillar detta: