BackOllegårdens slutliga öde

2015-12-31 at 01:01 Lämna en kommentar

Året var 1831. Brita och Erik Persson på BackOllegården hade varit gifta 26 år utan att få barn.

Något anmärkningsvärt är att gårdsinnehavarna i BackOllesgården vid alla tidigare fem generationer valde hustrur som inte var från Almo. Erik var den förste och den siste!

Ett nygift ungt par från Västra Almo behövde bostad, och Brita och Erik tyckte att det kunde vara lämpligt att erbjuda dom att bo på deras gård. Det nygifta paret Per Andersson från SkinnarMatsgården och Anna Ersdotter från BondBergströmgården flyttade in. 1831 födde Anna en flicka, som också fick heta Anna.

1834 hände det som inte fick hända. Det började brinna i gården, och elden gick inte att hejda. Hela den fina BackOllesgården brann ner till grunden. Elden spred sig till granngården KarisNybergs och även den försvann i den vilda eldsvådan tillsammans med delar av Morgårdens uthus.

Detta hände 40 år efter den förra stora branden på Backen då två andra granngårdar brann ner på den mycket tätbebyggda Backen med gamla timmerhus. Dessa två bränder ändrade för alltid väsentligt utseendet på Backens byggnadsbestånd. Den tidigare nerbrunna BackMatses hade varit närmaste granne med BackOlles, och ingen av de båda gårdarna byggdes upp igen. BackMatses blev platsen för en härbresklunga, och BackOlles blev BackOskars nya utvidgade gårdsplan.

Anna avled samma år som branden. Hade det ett samband? Blev hon ett offer för branden? Makarna Brita och Erik kanske flyttade in i intilliggande släktgården BackOskars, men vi känner inte till detaljerna. Dock, Brita avled året efter.

Den ensamme Erik ser då ut att ha flyttat till sin syster Karins familj i BrasarGöstasgården. Hennes dotterson Erik Matsson tog sedan över vad som fanns kvar av hennes broders kvarlåtenskap med förbehållet i ett efterlämnat och bevarat dokument att ”Erik Matsson skall föda mig till min dödedag”.

Erik gifte sig först med Margeta i AlmNygårds, sedan med Karin i SkommarOlles Bolénsgården, båda gårdarna i Östra Almo, och familjen återtog gårdsnamnet BackOlles. Han fick sex döttrar men ingen son som kunde ta över gårdsnamnet BackOlles. Tre döttrar dog som barn, en gifte sig till Gössagården i Västra Almo och en till Lassas i Alvik. Dottern Carin gifte sig med Anders Bolén i Alvik, och de bosatte sig på SkommarOlles.

Erik Matsson blev den siste som fick bära gårdsnamnet BackOlles i Almo.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

BackOllegårdens uppkomst Gott Nytt År 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


december 2015
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d bloggare gillar detta: