AlmNisesgårdens (Kyrkvärdsgården) uppkomst

2016-01-11 at 06:21 Lämna en kommentar

Nu är turen kommen till den tredje delen av Östra Almo efter att jag har gått igenom de gamla gårdarna i norra och södra Backen. Det är Almgårdarna.

Den äldsta gården i Almgårdarna är AlmNises, som byggdes upp av Lars Matsson (1623-1709). Han var den yngre sonen i femte generationen efter Holgårdens grundare Lars Jonsson, som föddes på 1510-talet.

Lars Matssons fader Mats Larsson var kyrkvärd i Leksands kyrka, och det var vid den tiden ett högt ansett förtroendeuppdrag för en person, som bodde nästan så långt västerut man kunde komma i Leksands socken. Det fanns bara några skogsbyar i de djupa västra storskogarna som låg längre västerut och mera avlägset från Leksands kyrka.

Lars hade det väl förspänt från början, och han byggde sig en fin gård. I början av 1700-talet var gården den tredje största i Almo by. Eftersom både Almo och Alvik hade några av de mer välbesuttna gårdarna i Leksands socken tillhörde Lars eliten bland bönderna i socknen. Det förde med sig ansvar och respekt.

Uppbyggnaden av en familj gick först trögt. Han tog vid 30 års ålder sin hustru Brita Larsdotter från en av gårdarna i Alvik, men hon dog efter bara fyra års äktenskap. Då hade de i alla fall fått en son Erik, men han dog vid 27 års ålder, innan han hunnit bilda familj. Vid begravningen den tolfte söndagen efter trefaldighet år 1681 testamenterades 12 riksdaler, vilket var ett ovanligt högt testamentesbelopp.

Lars fick börja om på ny kula och gifte 1660 om sig med Anna Andersdotter från en gård i Sundsnäs. Det var en redig kvinna, och Lars visste den här gången tydligen vad han gjorde. De skaffade sig nio barn tillsammans, av vilka bara två dog som barn.

Anna var läskunnig och ”kunde väl läsa”. Hon anställde efter fyra år en undervisningskunnig piga Anna Pärsdotter från Övermo under åren 1664-1672, då de äldre barnen började komma upp i en skolmogen ålder. Det var över hundra år innan den första noteringen finns om någon slags skolundervisning av barn från Almo. Samtidigt ska vi kanske erinra oss om att häxbränningen av Brita från min gård i Västra Almo genomfördes i februari 1671.

Deras äldsta barn, dottern Margreta född 1662, fick alltså en god start från sin barndom. Det är samma Margreta som något senare i livet skulle gifta sig i ett stort bröllop med Anders Olsson i BackOlles och bygga upp den stora fina Backhansgården. Även Anders blev läskunnig, troligen genom sin hustru.

Andra barnet Anna gifte sig till det historiska Simtuna i Uppland som hade en medeltida och aktad kyrkoförsamling, som numera tillhör Fjärdhundra församling i Enköpings kommun. Tydligen hade faderns kyrkliga kontakter skapat en grogrund för ett så stort steg ut i livet för sin dotter. Här har vi det första omnämnandet av att någon från Almo gift sig utanför Leksands socken, och det kan nog familjen även tacka pigan Anna för. Det skulle vara intressant att få tid att få följa upp hur det gick för dottern Anna i Simtuna.

De övriga barnen gifte sig alla med ättlingar från Västra Almo förutom yngsta dottern Brita som gifte sig till en Ängesgård i grannbyn Alvik. Dottern Anna gifte sig till Storpers och sonen Anders till nämndemansgården PellesBrasar. Yngste sonen Lars gifte sig med en fosterdotter i samma gård och de byggde upp gården AlmNygårds.

Men det var äldste sonen Mats som övertog gården, och i morgondagens blogg ska vi få följa hur det gick för honom i fortsättningen.

Lars familj fick en god start här i livet.

 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Nytt från Mukkunni Hill vecka 601 AlmNisesgårdens fortsättning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


januari 2016
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: