Almsläktets fall från Kyrkvärdsgården

2016-01-14 at 05:56 Lämna en kommentar

Mats Matsson III (1793-1848) blev den siste kyrkvärden i Leksands kyrka som tjänstgjorde från den gamla Almgården med litterabeteckningen A vid storskiftet på 1820-talet. Han blev även den siste i byn att tituleras kyrkvärd, eftersom det förtroendeuppdraget inte har förekommit i någon av de andra gårdarna.

Mats äldsta syster Brita gifte sig till Skräddargården i Alvik medan den yngre systern Anna stannade kvar på gården till sin död. Av hans yngre bröder gifte sig Erik till en av Markusgårdarna i Hjulbäck och Anders till Storpersgården. Erik blev senare farfar till den missionär Per Markus, som jag tidigare  skrivit om i boken ”Mahogny, murbruk och malaria” tillsammans med min skrivarkollega Pär-Erik Back.

Yngste brodern Lars Matsson II var den som försökte sig på någon slags affärsverksamhet, vilket år 1868 utmynnade i Almos första konkurs. Från konkursboet utförsåldes ”diverse lösegendom samt tvenne fastighetsdelar med åbyggnader”. Tydligen var även sonen Lars Matsson III till Mats Matsson III indragen i verksamheten och båda fick bege sig från allt vad de ägde i Östra Almo, och de bosatte sig med sina familjer ”på byn” i Västra Almo. Alla ättlingar till båda dessa familjer lämnade sedan Almo. Lars Matsson II beskrivs i husförhöret 1878 som fattig, och Lars Matsson III drog sig under en tid fram som sågverksarbetare.

Det var alltså kyrkvärden Mats Matsson III som tog över gården efter sin far. Med sin hustru Anna Ersdotter från Tasbäck fick han sju barn av vilka sex överlevde. Enda dottern Karin gifte sig till Momatsgården. Äldste sonen Erik byggde upp en ny granngård AlmJohans, sonen Mats byggde upp granngården Arons, sonen Lars beskrev jag i förra stycket och sonen Per gifte sig till Gamla Backhansgården. Det blev sonen Anders som fick överta den gamla släktgården.

Alm Anders Matsson (1829-1903) var en mångsysslare med många viktiga uppdrag i socknen, där han hann med att vara ordförande i kommunalnämnden och ledamot i kommunalfullmäktige och även att fungera som nämndeman i Leksands tingslags häradsrätt. Med sin hustru Brita Ersdotter från Skinnargården i Västra Björken fick de tre barn, alla söner, tillsammans varav inget stannade kvar i Siljansnäs. Anders dog som barn, Mats flyttade till Leksand och Lars emigrerade till Nordamerika.

Det blev det bittra slutet på Almsläkten i Kyrkvärdsgården. Gården såldes utom släkten.

Men vi fick ju Almoättlingar kvar i gårdarna AlmNygårds, AlmJohans och Arons. Det kommer morgondagens blogg att handla om.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Almsläktets nedgång Gården AlmNygårds

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


januari 2016
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: