Gården AlmNygårds

2016-01-14 at 01:34 Lämna en kommentar

Det blev tomt i den gamla 1600-tals Kyrkvaktmästargården AlmNises i Almgårdarna efter drygt två seklers verksamhet i gården och gårdsinnehavarnas engagemang i olika uppdrag i bygden. Ingen av ättlingarna kunde eller kanske inte ville ta över gården.

Men under så många år av söner och döttrar som stannat eller gift in sig i olika gårdar finns det ännu mycket av Almgener kvar i byn trots att gårdsnamnet/efternamnet Alm nästan har försvunnit. Barnen i första generationen spreds till gårdarna Momats, Gamla Backhans, PellesBrasar, Storpers, Gotammes, SkommarBoléns och HansOllas. Sedan har generation efter generation spridit Almsläktgrener vidare i byn och till andra byar.

IMG_1492 A36 Alm SkinnarAlmsläktets huvudgård har gått ur släkten och samma sak har hänt med de andra Almgårdarna som härrör från Almsläktet i Östra Almo. Den första av dessa gårdar är AlmNygårds, som byggdes upp av sonen Lars Larsson till Kyrkvärdsgårdens grundare i början av 1730-talet på den sydliga sluttningen av Backen.

Lars Larsson I (1674-1732) gifte sig med 16 år yngre Karin Matsdotter, som var fosterdotter i nämndemansgården PellesBrasars i Västra Almo. De fick två barn. där dottern Anna gifte sig till HansOllas i Västra Almo och sonen Lars tog över gården.

Lissel Lars Larsson II (1724-1782) gifte sig år 1751 med Brita Andersdotter från Backgården i Näsbyggebyn men hon avled i tvinsot efter fyra års äktenskap vid 29 års ålder innan de hunnit få några barn. Lars gifte då om sig med Anna Matsdotter från den Pellasgård som finns bland Almgårdarna i Östra Almo. De fick ett 25-årigt barnlöst äktenskap innan Lars dog i hetsig feber. I och med att ingen arvinge kunde ta över gården försvann gårdsnamnet Lissel

Då tog Lars Matsson I (1752-1806) hand om gården med sin hustru Anna Ersdotter från en av gårdarna Nygårds i Näsbyggebyn. Han var sonson till Lars Larsson I:s bror Mats och var så att säga redan inom familjen. Äldste sonen Mats tog sedan över gården.

Alm/Nygårds Mats Larsson (1784-1862) gifte sig med Kerstin Larsdotter från gården Nygårds i Västra Almo och gårdsnamnet Nygårds blev under en tid kvar i denna Almgård. De fick tre barn tillsammans innan Kerstin avled. Alla barnen var döttrar, som gifte sig till Momats, Pilbondas och med Sjöns Mats Persson från Östra Björken.

Lars gifte om sig med Karin Andersdotter i granngården Gamla Backhans och de fick fyra barn tillsammans. Sonen Mats gifte sig till Stenbacksgården i Alvik och hans två systrar till nästgranngårdarna BackOskars och BackOlles. Äldste sonen Lars fick ta hand om gården. Inget barn dog i den här familjen, vilket var ganska ovanligt.

Nygårds Lars Matsson II (1825-1904), gifte sig med Britta Andersdotter i KarisNybergs och de fick nio barn. Alla överlevde!

Sonen Nygårds Anders Larsson född 1871 tog hand om gården med sin maka Anna Ersdotter från BackPellasgården. Det var då den stora långa uthuslängan brann ner vid den tredje stora branden år 1927 på Backen. Efter branden flyttade familjen till Stora Tuna.

Anders Matsson från BackPers Landin flyttade då in med familj och bedrev lanthandel i huset några år, innan de flyttade över sin verksamhet till Holgården.

Nya ägare flyttade in. Det var Anders Skinnar från SkinnarMatses från norra Västra Almo med familj, och det är hans son Rolf Skinnar som är nuvarande gårdsinnehavare med sin hustru Kerstin från Rättvik.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Almsläktets fall från Kyrkvärdsgården AlmJohans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


januari 2016
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: