AlmNisesgården – Kyrckowärdgården

2016-01-19 at 02:56 Lämna en kommentar

Efter att ha skrivit nästan klart om Almsläktet i Östra Almo tyckte jag, att det kanske tarvar en sammanfattning om hur det blev från början till slut.

Gården byggdes upp som den första gården i Almgårdarna av Lars Matsson 1623-1709, som var yngste sonen i den fjärde generationen i Holgården uppe på Backen, som ju troligen var uppbyggd av den yngre sonen Lars Jonsson i Ollasgården i Västra Almo, vars fader Jon föddes i slutet av 1400-talet och var den äldsta generationen Almobor vi känner till.

Lars Matsson var ”Kyrckowärd” i Leksands kyrka likväl som sin fader och hans son, sonson, sonsons son och sonsons sonson, och hans gård var den första i Almo, där barnen fick lära sig läsa och skriva. Hans ättlingar på gården skulle senare kunna titulera sig som nämndeman, sexmän, brandrotmästare, magasinsföreståndare och slutligen långt senare ordförande i socknens kommunalnämnd.

Almsläktet fick ett abrupt slut i gården då den råkade ut för byns första konkurs och ingen av dess arvingar ville längre bo kvar i byn. Även den siste gårdsinnehavaren i Almsläktet fick se sina söner lämna bygden och även landet för att emigrera.

Det blev istället Per Ersson (1864-1935) i Nisesgården i Alvik med sin hustru Anna från nästgårds Morgården som tog över den tomma gården. Två av deras barn blev kvar i gårdarna NisesÖstberg och RisJones i Västra Almo medan yngste sonen Erik tog över ägarskapet av gården, men han fick hjälp av brodern Anders då Erik själv jobbade i Stockholm.

Sonen Gustaf Nises tog över, och han blev den sista från Nisessläktet i gården. Istället köpte Bertil Momats gården.

Han har sina rötter i granngården Momats, och det får jag anledning att återanknyta till i morgon.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Alm Arons Momatsgårdens uppkomst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


januari 2016
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: