Första skolundervisningen

2016-01-29 at 03:00 Lämna en kommentar

Det skulle dröja ända till 1770-talet innan den första organiserade skolundervisningen skulle komma till stånd i Almo. Det var i all enkelhet i Göstasgården i Västra Almo eller började kanske redan i Brasargården innan Göstasgården byggts upp.

Back Erik Andersson (1744-1822) från Holgården i Östra Almo hade år 1775 gift in sig i gården med dottern Anna. Båda gårdarna hade sedan länge läskunnigt folk, och Erik tog det behjärtansvärda initiativet att bilda en första skolklass med barn från byn.

Han var knappast någon utbildad lärare och troligen fick han inget bistånd från socknen för sin lilla verksamhet. Erik kom igång med sin skolundervisning av bybarn i slutet av 1770-talet och fortsatte med detta fram till mitten av 1790-talet.

Erik byggde upp en egen gård intill Brasargården, vilket blev Göstasgården i Almo. Årtalet 1811 finns inristad i skorstenspipan i boningshuset, vilket skulle tyda på att huset blev byggt det året, men det mesta tyder på att gården tillkom åtminstone ett par eller kanske tre decennier innan dess.

Erik och Anna var socialt inriktade, och de tog emot kvinnor i byn som inte kunde klara sig själva. Det var Brita, född i Gjerssgården, som gick på byn som ett fattighjon och var oduglig till arbete. Det var Karin från Pellasgården, och det var en annan Karin från en annan Almogård som var sjuklig och bräcklig då hon togs omhand, och hon förblev en ofärdig krympling som var oduglig till arbete. De togs omhand vid sidan av uppväxten av sina egna två barn.

Anna avled år 1808 i en ålder av 67 år. Efter det fick Erik en svår tid och han ”for illa”, trots att hans son Anders bildade egen tvåbarnsfamilj och bodde kvar i huset.

Erik har efterlämnat ett namn om sig att genom egen initiativkraft bli den förste ”skolmästaren” i Almo, och att han med sin hustru Anna gjorde en beundransvärd aktiv social insats, då de öppnade sitt nya hus för utstötta och behövande i byn.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Läskunskapsnivån i Almo på 1600-talet Brasar Erik Anderssons efterföljare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


januari 2016
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: