Folkskollärare innan nya skolan

2016-02-04 at 01:10 Lämna en kommentar

Efter de två första kvinnliga lärarnas åtta år i Almo fick byn två lärare med folkskollärarexamen innan den nya skolan kom i bruk 1908.

Den förste var Markus Olof Persson, som föddes 1874 i Hjulbäck i dåvarande Näsbygge fjärding. Hans relation till Almo var att hans farfar var Erik Matsson som föddes 1796 i AlmNisesgården, och hans far Mats Matsson II var kyrkvärd och sexman. Olof var yngre bror till Kongomissionären Per Markus, som jag tidigare skrivit en bok om tillsammams med Pär-Erik Back, och även hans syster blev lärare bl.a. i Hjulbäck.

Olof var utbildad folkskollärare och tillträdde sin tjänst i Almo i januari 1893. Han var en god talare och var musikintresserad. Han var speciellt omnämnd som en duktig gitarrspelare i likhet med hans bror Per, som använde sig av en tolvsträngad gitarr. Det var i EFS (Evangeliska Fosterlandsstiftelsen) han hade sin andliga hemvist på den tiden, då missionshuset Klippan ännu inte var byggt, där han var en god och engagerad mötesledare.

Vi vet inte vart i Almo han bodde eller i vilken skollokal han undervisade. Han namn finns emellertid förknippad med en skollokal som fanns i en byggnad ungefär där Siljansnäs sågverk tidigare hade sitt kontor inne i byn i Västra Almo. Under tiden han var i Almo fortsatte han emellertid att vara mantalsskriven i sitt föräldrahem i Hjulbäck, och det var nog där han kände sig mest hemma.

Han behöll sin lärartjänst i Almo under 4½ år och slutade efter vårterminen 1898. Det dröjde sedan tills i november 1901 innan han flyttade till Hjortnäs i Leksands socken, där han hade fått en folkskollärartjänst. Året därpå gifte han sig med Elisabet från Husby, och de slog ner sina gemensamma bopålar i Hjortnäs.

Där utmärkte sig  Olof med att året därpå bli invald som sekreterare i Nedan-Siljans kretsförening av Leksands, Åhls och Siljansnäs lärareförening och blev senare invald som kyrkorådsledamot. I Hjortnäs engagerade han sig i godtemplarlogen där han ofta var talare och höll föredrag.

Efter Olof Markus tog folkskollärare Mases Anna Larsdotter från Västannor vid från höstterminen 1898 och under en fortsatt 10-årsperiod med en årslön på 300 kr.  I Almo hittade hon sin livspartner Nils Evald Westberg i Bergfeldsgården, och år 1920 flyttade de från Almo med sin familj till Backbyn.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Första kvinnliga lärarna i Almo Småskollärarinnorna innan nya skolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


februari 2016
M T O T F L S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

%d bloggare gillar detta: