Almoläraren ”Kalle Anders”

2016-02-09 at 05:32 Lämna en kommentar

Det blev alltså Back Anders  Mattsson (1882-1919) ht 1909 – vt 1915, som fick förmånen att bli den första ordinarie folkskolläraren för klasserna 3 -6 i nya Almo skola.

Han föddes i Östra Björkens Backgård av föräldrarna Back Mats Persson och Karin Karlsdotter som äldsta barnet i en syskonskara på åtta barn. Han var alltså en bygdens son, som fick sin första tjänst i Almo efter att han 1909 utexaminerats till folkskollärare vid seminariet i Karlstad. Det var en ung, nyutbildad och inspirerad lärare som kom till byn.

I juni 1910, efter ett år i hembygden, förlovade han sig med lärarinnan vid Näsbyggebyns skola Carin Eriksson, och de gifte sig i juni 1912. Carin föddes 1881 i Göstasgården i Backbyn i Siljansnäs, så det var idel bygdens söner och döttrar som återvände efter sina viktiga utbildningar. Det nyäkta paret flyttade in i skolans lärarbostad direkt efter att de gift sig, och Carin fick en lång väg till sitt jobb i Näsbyggebyn.

Anders var mycket uppskattad i byn och fick snart smeknamnet ”Anders Kalle”, ett namn som jag fortfarande inte vet hur det har uppstått.

Han fick genast ett antal förtroendeuppdrag, och 1911 utsågs han till förste brandchef för byarna Almo och Alvik i enlighet med förslag av en femmanna-kommitté till kommunalstämman.

Liksom den tidigare läraren Olof Markus var han livligt engagerad i EFS (Evangeliska fosterlandsstiftelsen), och han blev snabbt den givne sångledaren i EFS sångkör i det nybyggda fina missionshuset på Klippan.

Familjen flyttade år 1915 till Mons folkskola. De hade då fått tillökning med dottern Karin Ingrid som föddes 1913 i Almo skola. Även i Mon blev Anders den förste läraren i Mons nybyggda folkskola. Anders får nog betraktas som pionjär i den nya skolundervisningen i Siljansnäs småbyar.

Anders avled 1919, fortfarande alltför ung i sin lärargärning. Det som fysiskt återstår av ”Kalle Anders” kring Almo skola är de björkar och ekar han planterade på fastigheten. Ekollonen kom troligen från Ottilia Adelborg i Gagnef, som var en ivrig spridare av ekar i Leksands och Gagnefs bygder.

Jag hoppas att dessa ekar får stå kvar som ett minne efter ”Kalle Anders” första tid vid skolan.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Almo nya skola startar Almoläraren Danielsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


februari 2016
M T O T F L S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

%d bloggare gillar detta: