Löneutvecklingen i byn

2016-02-23 at 06:42 Lämna en kommentar

Folk brukar då och då fråga mig om vad jag anser, om den utveckling jag har sett och erfarit i Indien under de senaste fyrtio åren.

Det har ju faktiskt gått drygt 40 år sedan jag kom till Indien på mitt första besök. Sedan dess har jag besökt det landet varje år, så jag har fått en hel del erfarenhet att se tillbaka på.

I maj 2011 för snart fem år sedan skrev jag en blogg ”Nya tider” där jag berättade om, att Signe Höjer skrev en bok om sina erfarenheter som medföljande till Trivandrum i början av 1950-talet. Hon beskriver i boken sin nya kulturella miljö på ett vädligt fint sätt. Jag startade uppbyggnaden av Mukkunni Hill i början 1980-talet och nu är det 2010-talet, ungefär 30 år mellan varje period.

Visst har det hänt mycket mer under den senare 30-årsperioden än under den förra. I jämförelse med utvecklingen i Sverige kan vi tänka oss att Indien startade sin modernisering 30 år efter oss. Då tänker jag att 1920-talet i Sverige motsvarar 1950-talet i Indien och 1950-talet i Sverige motsvarar 1980-talet i Indien. Det var alltså under ett progressivt skede som jag kom till Indien och då fick vara med om och se hur landet har utvecklats.

Men jag ska inte tala om landet Indien. Det är alldeles för stort och diversifierat och utvecklingen har gått mycket olika snabbt fram i de olika delstaterna. Det är ju Kerala som jag egentligen kan prata om, och det är ju en mer utvecklad delstat än genomsnittet av de övriga. Egentligen är det den indiska utvecklingen sett utifrån Thiruvananthapuram som jag bör begränsa mig till och möjligen uttrycka mig om och ge synpunkter omkring. Mest konkret blir det, då jag ser hur utvecklingen har varit i den lilla byn Malayam vid berget fot. Den byn har ju varit vår rekryteringsbas för jobbare då vi byggde upp Mukkunni Hill.

Det började med att vi betalade jobbare nio rupees om dan, vilket snart ökade till 12 och gick upp till 18, då vi var under intensivt uppbyggnadsskede av stora huset och terrassering av plantagen. Idag betalar vi Deepu 700 Rp/dag (c:a 90 kr/dag), och ska vi ta in en mer specialiserad hantverkare måste vi betala uppåt det dubbla.

Det är Kerala det och samtidigt med närhet till huvudstaden. Helt annorlunda blir det då vi bara går över gränsen till Tamil Nadu, som ligger bara ett par mil österut. Det innebär att stenbrytningsföretagen har slutat att anställa lokala arbetare till sina stenbrott, och de tar sin outbildade arbetskraft från andra delstater i Indien, mest då tamiler och bengaler. Tamilerna klarar sig bra på att prata sitt eget språk eftersom det är närbesläktat med malayalam. Värre är det för de som kommer från norr och måste försöka klara sig på hindi. Geetha har faktiskt god lokal fördel av att kunna göra sig förstådd på både hindi och nepalesiska.

De som deltog i min 50-årsfest 1991 kommer ihåg alla stenknackade kvinnor längs vägkanterna som tillverkade singel för vägbyggena. Fem år senare var alla dessa kvinnor bortrationalierade av maskiner, som gjorde jobbet billigare. På vår gummiplantage har vi slutat att tappa gummi, som ju är en mycket arbetsintensiv verksamhet. Nettoresultatet av den verksamheten har blivit negativ, och det är ytterst få landägare utanför de mest lämpade markerna, som besvärar sig att investera i nya plantager med gummiträd. Mukkunni Hill tillhör inte sådana marker.

Det kanske låter negativt, men det är ju ett resultat av en positiv ekonomisk utveckling, som har gjort att den lokala levnadsstandarden har fått en väsentlig höjning.

Jag har anledning att återkomma.

 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Gammalbrittisk kolonialmiljö Levnadsstandarden ökar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


februari 2016
M T O T F L S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

%d bloggare gillar detta: