Levnadsstandarden ökar

2016-02-24 at 01:15 Lämna en kommentar

Visst har levnadsstandarden i Indien ökat under mina 35 år i Kerala.

Då är det rejält med människor det är fråga om. Om det är 30 procent av befolkningen som har kommit upp i en levnadsstandard som börjar likna den vi har i Sverige rör det sig om mer än 300 miljoner människor som har det ganska bra ekonomiskt ställt. De fattigaste i de fattiga områdena har det nog tyvärr lika dåligt ställt som förut, men det positiva är, att det är så många som lyckats bryta sig ur den fattigdomen.

I Kerala ser vi dock ingen direkt fattigdom. Här ser vi inga tiggare i stan och folk klär sig rent och snyggt. Alla barn går i skolan och hälsonivån är hög med ett gott utbud av moderna fasciliteter.

Samtidigt med att den materiella levnadsstandarden har ökat har även livskvalitetsvärdena ökat. Det är inte svårt för ett välutbildat medelklasspar att ha eget tjänstefolk som sköter hus och trädgård. De får mindre stressad familjemiljö och kan ägna sig åt att ta vara på sig själva. Här ligger vi i lä i Sverige!

Det är då inte konstigt att det under de senaste tio åren har vuxit upp massor med välutrustade gym och fasciliteter för både kroppslig och mental hälsa. Inte minst bland unga par är det nu en positiv trend och boom att sköta sin hälsa genom att hålla sig fysiskt i trim och äta rätt. Här känner jag att jag tillhör en annan generation.

Med den ökade levnadsstandarden har utbudet på varor i butikerna ökat väsentligt under de senaste 10-15 åren. Det har växt upp mindre supermarkets på många ställen i utkanterna av stan, och inne i stan finns dessa stora flervånings stora varuhus som inte ligger i lä med de stora varuhusen i Stockholm.

Man kan gott och väl tala om en ekonomisk boom i Kerala. Då var det tur för Geetha och mig att vi hann köpa vårt stora markområde innan markpriserna sköt i höjden, och att vi hann bygga vårt kraftiga stenhus medan lönerna ännu var på en nivå, så att vi inte behövde tveka att använda mycket lokal arbetskraft.

Skulle vi ha satt igång nu skulle utgångsläget ha varit helt annorlunda.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Löneutvecklingen i byn Behovet av bil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


februari 2016
M T O T F L S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

%d bloggare gillar detta: